Újabb nagyszabású terrortámadásokra készül az Iszlám Állam

Rob Wainwright, az európai rendőri együttműködési szervezet (Europol) vezetője ismertette az Europol friss helyzetértékelését, amely szerint a főként Irakban és Szíriában tevékenykedő terrormilícia új harci képességekre tett szert, és az Európai Unió tagállamaiban készül támadásokat merényleteket végrehajtani, különösen Franciaországban.

A jelentést készítő szakértők szerint elsősorban úgynevezett Mumbai-stílusú támadásokra kell készülni, amelyek “könnyű célpontok” ellen irányulnak. Mint írták, a novemberi párizsi merényletek és az orosz utasszállító októberi felrobbantása is azt jelzi, hogy az Iszlám Állam stratégiája kezd globálissá válni.

“Az Iszlám Állam képes és hajlandó is újabb támadásokat végrehajtani Európában” – hangsúlyozta Wainwright. “Természetesen a tagállami hatóságok mindegyike azon dolgozik, hogy ezeket megakadályozza” – tette hozzá.

Az illetékes amszterdami sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Hágában megkezdi működését az ügynökség európai terrorizmusellenes központja (ECTC), amelynek fő feladata a tagállami hatóságok közötti együttműködés fokozása lesz. A központ a tervek szerint abban segíti majd az Europolt, hogy jobban támogathassa a külföldi terrorista harcosok, a terrorizmus finanszírozása, az erőszakos szélsőséges online tartalmak, illetve a lőfegyverek tiltott kereskedelme elleni tagállami fellépéseket. Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos ennek kapcsán kijelentette, az ECTC fontos stratégiai eszköz az unió számára, hogy hatékonyabbá tegyék a terrorizmus elleni küzdelmet.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt. Az október 31-én Egyiptom felett felrobbantott orosz utasszállító repülőgép tragédiájában pedig 224 ember vesztette életét. Mindkét terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára.