Újabb késeléses merénylet történt Jeruzsálemben

A huszonegy éves izraeli katona birkózni kezdett a rátámadó palesztinnal a jeruzsálemi központi buszpályaudvara közelében, és a földre teperte. A verekedést észrevette egy közelben tartózkodó biztonsági őr, aki a katona segítségére sietett.

A felsőtestén megszúrt katonát előbb elsősegélyben részesítették, nem sokkal később pedig egy jeruzsálemi kórházba vitték. A harminc év körüli, izraeli személyi igazolvánnyal rendelkező palesztin támadót az izraeli biztonsági erők őrizetbe vették és kihallgatásra vitték.

A rendőrség jeruzsálemi körzetének parancsnoka szerint a biztonsági őr gyors és hatékony közbe lépésével egy súlyos merényletet akadályozott meg.

Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

Október elseje óta 127 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, illetve merényletek elkövetésekor. Az erőszakhullámban eddig húsz izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják.

Palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.