Új idők inasai mutatják be mesterségüket Debrecenben

Komolay Szabolcs hozzátette: az egykori cívis mesterségbeli tudás felidézésével is szeretnék erősíteni a mai fiatalok kötődését a városhoz, a debreceni hagyományokhoz.

Fotó: dehir.hu

Fotó: dehir.hu

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképző Centrum vezetője elmondta: 12 helyi szakképző intézmény tanulói csatlakoznak a programokhoz, s az “új idők inasaiként” látványos formában mutatják be szakmai jártasságukat.

Gryllus Vilmos Maszkabál-koncertje előtt már 9 órától a Kölcsey Központ körfolyosóján mestereké és inasoké a terep, hisz ez a nap a farsangnyitó vigadozás mellett a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is. A Tímárház mestereihez immár harmadik éve csatlakoznak az „új idők inasai”, a jelen művészeti iskolái és szakképző intézetei.

66_gryllus_koncert_15_03_21

A Kós Károly Művészeti Szakközépiskola, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola mellett idén a Debreceni Zenede is kapcsolódik a rendezvényhez. A Debreceni Szakképzési Centrum iskolái is népesebb létszámmal lesznek jelen. A méltán népszerű povolnys asztalosok, a világítástörténetet bemutató Beregszászi, a vetrecét készítő Kereskedelmi és Vendéglátóipari, a saját ruháikat bemutató Könnyűipari, a kisautót működtető Brassai és a Mechwart mellett jönnek a Péchy pallérjelöltjei, az Irinyi pék- és hentesinasai, a Vegyipari mindenféle ördöngös csodatévő folyadékokat összekutyuló tudósjelöltjei, a Bethlen jövendőmondói pedig egy kínai pagodában megmondják a csíziót. Ahogy az állomáshelyeken gazdagodik az inasremekeket készítők tudása, úgy gyarapodik a vándorlevelekbe szerezhető pecsétek száma. A kitartóak idén is inaslevelekkel térhetnek haza.

dalidoA kurta lábú közönséget idén is gólyalábasok fogadják, fél 10-től a Langaléta Garabonciások nyitják a Dalidót vásári komédiával, majd a gólyalábról leszállva Gulyás László igen kicsiny állatokkal, egerekkel parádézik.

A gyermekek kedvét ki más hozhatná meg a farsangi átalakuláshoz, mint Gryllus Vilmos, akinek dalai évek óta sokak farsangi öltözködését ihleti. 11 órától kezdődő koncertjén „jön a tigris, nála erősebb nincs is”, jön a rút banya, akinek orra csupa vas …és megannyi Maszkabál-figura. Érdemes jelmezben érkezni vagy gyorsan átöltözni, hiszen 12.30-kor jelmezmustra kezdődik, legszebbeknek, legötletesebbeknek pedig jutalom jár.

Mindeközben a Baltazár Dezső téren farsangi étkek, kovácsok várják a hideget jól tűrő farsangi kompániát.

2016-ban „olly rövid időt szabott a kalendáriom az országos bohóskodásra”, hogy nem lehet elég hamar kezdeni. Január 9-én 9 órától 14 óráig farsangnyitás.

További részletek itt érhetők el.