Tréner nélkül készül és versenyez a legjobb alpesi sízőnk

 A sportvezető a nők alpesi világkupa-sorozatának Zauchensee-ben zajló hétvégéjén azt mondta az MTI-nek: a 27 éves síző már a decemberben rendezett Lake Louise-i első lesikló-viadal előtt meghozta a döntést arról, hogy megválik az osztrák szakembertől.

“A felkészülés utolsó időszakában Edit felhívott és megkérdezte, megengedném-e neki, hogy hazaküldje az edzőjét, aztán elmesélt néhány történetet, ezzel alátámasztva a döntését” – nyilatkozta Kaszó Klára, s hozzátette, ezután a szövetség hazahozta az edzőt Miklós Edit mellől, s bár Hubmann a szervezetnél maradt, ebben az idényben már nem edzi a csíkszeredai születésű magyar versenyzőt.

 “Tudom, hogy Edit milyen természetű, sokszor hasonlóan gondolkodunk ezekben a kérdésekben, s azt is tudom, hogy ezekben a kapcsolatokban az ember gyakran azért veszik össze a másikkal, hogy előbbre vigye a közös munkát” – mondta a szövetség ügyvezető elnöke, aki szerint az osztrák tréner jó szakember, de nem elég erős karakter, s szinte mindig minden kérdésben kikérte Miklós Edit véleményét.

“Egy ilyen egyszemélyes csapatnál nagyon fontos, hogy az edző megtalálja az egyensúlyt abban, hogy a versenyző véleménye, megérzései, emlékképei, amikből dolgozik, érvényesüljenek, de ha kell, akkor a tréner tudjon határozott és kemény lenni” – mondta Kaszó Klára. Hozzátette: az olimpiai hetedik, vk-dobogós síző úgy vélte, ha már ő irányítja a csapatát az edzője helyett, akkor nincs is értelme tovább foglalkoztatni a szakembert.

“Reménykedtünk benne, hogy vissza tudjuk hívni az előző trénert, Dietmar Thönit, neki azonban most négy versenyzője van, akit erre a szezonra elvállalt, ráadásul a magánéletében is sok elfoglaltsága van” – mesélte a síszövetség ügyvezető elnöke. Jelezte: nehéz helyzetbe kerültek azzal, hogy Miklós Edit edző nélkül maradt, előfordulhat, hogy ez az eredményeken is meglátszik majd.

“Lehetséges, hogy így nem érik be a szezon olyan korán, ahogyan előzetesen számítottuk. Hiába kiegyensúlyozottabb Edit teljesítménye, benne van az is, hogy nem sikerül dobogóra állni egyik versenyen sem. Ez pedig mindannyiunkat visszavetne, a magyar közvélemény ugyanis állandóan várja a kiugró eredményt, pedig az is nagy siker, hogy a jelenlegi körülmények között rendszeresen ott van lesiklásban a legjobb 15 környékén” – mondta Kaszó Klára.

Az ügyvezető elnök szerint a magyar szövetségnél azok az edzők jöhetnek szóba, akik valamilyen szempontból “kilógnak a sorból”.

“Nekünk olyan kell, aki egyrészt szabad, másrészt keresi a kihívást” – fogalmazott Kaszó, aki szerint biztosan lehetne a szezon közben is találni új edzőt, de nincs elegendő információjuk ahhoz, hogy tudják, ki szerződtethető. “Az is igaz, hogy az edzők különböző életszakaszban különböző feladatokat vállalnak el” – jegyezte meg.

A szövetség ügyvezető elnöke elmondása szerint az elmúlt két évben elért kiugró alpesi eredményekből – amelyeket Miklós Edit ért el – talán nem tudtak annyit profitálni, amennyit szerettek volna, de ezekben a kérdésekben az emberek általában telhetetlenek. “Ha választanom kell, hogy csak annyi pénz van, mint most, de hagynak nyugodtan dolgozni, vagy több a pénz, de folyamatos nyomás alatt vagyunk, akkor azt hiszem, az előbbit választom” – jelentette ki Kaszó Klára.

Miklós Edit szombaton 17. lett lesiklásban Zauchensee-ben, ezzel a szakági pontversenyben is a 17. helyen áll négy futam után.

Az ausztriai helyszínen vasárnap 11.30-tól szuper-óriásműlesiklást rendeznek, Miklós Edit 56-os rajtszámmal indul, és bravúros teljesítmény lenne tőle, ha pontot szerezne, azaz az első 30 helyezett között zárna.   

A versenyt az M4 Sport élőben közvetíti.