Tovább csökkent az álláskeresők száma hazánkban novemberben

Az NFSZ honlapján közölte: az elmúlt tíz év novemberi hónapjait vizsgálva soha nem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma. Novemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,9 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,1 százalék. Az év tizenegyedik hónapjában összesen 62,9 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 7,6 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 10,9 százalékkal esett vissza. Az álláskeresők 28,1 százaléka – összesen 98,3 ezer ember – tartósan, vagyis több mint egy éve keresett már munkát, ez 2,9 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

Alacsony az álláskeresők száma

Alacsony az álláskeresők száma

Novemberben az összes álláskereső 12,0 százaléka (42 ezer ember) pályakezdő volt. Az NFSZ adatai szerint novemberben 175,6 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 33,4 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők közel fele (49,8 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. A foglalkoztatók összesen 75,2 ezer üres álláshelyet jelentettek be novemberben, ezek 81,0 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 57,3 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Novemberben 626 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük 234 embert Komárom-Esztergom megyéből küldtek el. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015 augusztus-októberi gördülő negyedévben 290,1 ezer volt, ez 6,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékponttal volt alacsonyabb.