Törökország már vízumot kér a szírektől

Előzetesen vízumot kell kérniük azoknak a szíriai állampolgároknak, akik Törökországba légi, illetve tengeri úton érkeznek – jelentette be Tanju Bilgic török külügyi szóvivő.

A tájékoztatás szerint az erről szóló döntés még december 30-án született és pénteken lép hatályba.

Közölte, hogy péntektől a Törökországba légi és tengeri úton érkezőknek előzetesen vízumot kell beszerezniük. A török határra szárazföldön érkezőkre ugyanakkor – humanitárius megfontolásokból – továbbra is a nyitott határok politikája marad érvényben, vagyis nem követelik meg a vízumot.

Hozzátette, a vízumkényszer bevezetése elsősorban a harmadik országokból érkezőkre terjed ki, és az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel van összefüggésben.

A török sajtóban kiemelték, hogy a bevezetendő korlátozás az Egyiptomból és Libanonból érkező szíriai állampolgárokra terjed ki.

Mivel Törökország nyitva tartja szárazföldi határait a szíriai állampolgárok előtt, sokan élnek azzal lehetőséggel, hogy Törökországon keresztül jussanak el, akár illegálisan is az Európai Unió országaiba.

Törökország és Szíria 2009-ben határozott a vízumrendszer eltörléséről. A szíriai válság és a harci cselekmények kezdete óta Szíriából több mint 2 millióan érkeztek Törökországba. Mintegy kétszázötvenezer szíriai él a török hatóságok által a menekültek számára létesített táborokban. A többi szíriai a környező régiókba és nagyobb török városokba települt. Egyes becslések szerint az ankarai kormány eddig mintegy 8 milliárd dollárt (2320 milliárd forintot) költött a menekültek ellátására.