Több mint 780 millió hirdetést blokkolt a Google tavaly

Az egész világon majdnem 50 százalékkal több hirdetést tiltott le a konszern mint 2014-ben – írta hivatalos blogján a konszern. “Ha csak egyetlen másodpercre nézne rá valaki a letiltott hirdetések mindegyikére, az majdnem 25 évét emésztené fel – írták a csütörtöki blogbejegyzésben.

Több mint 10 ezer oldalt és 18 ezer felhasználói fiókot függesztettek fel azért, mert megtévesztő terméket, többek között márkás órákat utánzó hamisítványokat akartak eladni.

Több mint 12,5 millió hirdetést tiltottak le azért, mert megsértették az egészséggel kapcsolatos termékek szabályait, például nem engedélyezett gyógyszereket árultak vagy olyan félrevezető szöveget akartak megjelentetni, mely szerint a termék olyan hatásos, mint a vényre kapható szerek.

Fogyasztóik egyik leggyakoribb panasza a testsúlycsökkenést ígérő reklámok ellen szólt 2015-ben. Ebből a fajtából több mint 30 ezret blokkolt a Google, egyebek mellett azért, mert diéta vagy mozgás nélküli, lehetetlen mértékű fogyást ígérő étrend-kiegészítőt hirdettek.

Adathalászat miatt majdnem hétezer oldalt függesztettek fel.

Szigorúan felléptek az olyan kéretlen szoftverek ellen, amelyek lelassíthatják a felhasználó gépét vagy megváltoztatják a honlapját, több mint 10 ezer ilyen oldalt tettek elérhetetlenné. A Google-hirdetéseken keresztül elért, kéretlenül letöltődő programok számát 99 százalékkal csökkentették.

Több mint 17 millió olyan reklámot utasítottak el, ami félrevezető módon, például a számítógép rendszerüzenetét utánzó megjelenésével vette rá a felhasználókat a kattintásra.