Több mint 66 ezer diák ír középiskolai felvételit a hétvégén

Szombaton 10 órától tartják a középfokú iskolák felvételi eljárásának központi írásbeli felvételi vizsgáit matematikából és magyarból a 8 és a 6 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra jelentkezők számára.

Debrecenben is jönnek a nagy izgalmak

Debrecenben is jönnek a nagy izgalmak

A pótló vizsgák január 21-én lesznek, amelyet azok a tanulók írhatnak, akik alapos ok miatt nem tudtak a szombati írásbelin részt venni – áll az Oktatási Hivatal közleményében.

A feladatlapok kitöltésére kétszer 45 perc áll rendelkezésre, a magyar nyelvi feladatlapok kitöltéséhez nem lehet segédeszközt igénybe venni, a matematikához is csak vonalzót, körzőt és szögmérőt használhatnak a diákok. A központi írásbeli vizsgához a feladatlapokat az évfolyamok szerint külön-külön bizottságok készítik.

A központi feladatsorok elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérik, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek.

A feladatlapok összeállításának szempontjai a korábbi évekhez képest alapvetően nem változnak, így az www.oktatas.hu honlapon megtalálható korábbi feladatsorok segítséget nyújthatnak a vizsgázóknak.

A feladatlapok az iskolák által megjelölt időpontokban megtekinthetők, és észrevételt is tehetnek a vizsgázók, amennyiben a hivatalos javítási útmutatótól eltérően értékeltek egyes feladatokat, amelyre három napon belül választ is kell adnia az intézményeknek. A hivatal felhívja a figyelmet, hogy a diákok feltétlenül vigyenek magukkal személyazonosításra alkalmas igazolványt a vizsgára.