Több mint 391 ezer migráns lépte át tavaly a magyar határt

Tavaly összesen 391 384 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken a honlapján.

Az adatok szerint a tavaszi hónapokban naponta több száz, nyáron már több mint ezer migránst fogtak el. Augusztusban több napon át a kétezret, sőt a háromezret is meghaladta az illegális határátlépés miatti elfogások száma.

Ősszel ez a szám tovább emelkedett: szeptember 15-én – a magyar-szerb határ lezárása előtti nap – 9380-an jöttek át a határon. Szeptember közepétől a magyar-horvát határral tolódott át súlypont: naponta több ezer – volt hogy 7-8 ezer – bevándorló érkezett. A magyar-horvát határszakaszon október 17-től áll a határkerítés, azóta a Balkánon át érkező migránsok Szlovénián és Ausztrián keresztül igyekeznek, elsősorban Németországba.

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomagot szeptember 4-én fogadta el a parlament kivételes eljárásban. Ennek részeként több ponton szigorították a büntető törvénykönyvet is. Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lett a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett – bizonyos esetekben halasztó hatállyal – a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni.

Szeptember 15. óta bűncselekménynek minősül, ha valaki a határkerítés illegális átlépésével jut be Magyarországra.