Több helyen havazik az országban, nyithatnak a sípályák

A Debrecen környékén élők csak némi utazással kerülhetnek havas lejtők közelébe, hiszen nálunk sem hegyek nincsenek, sem pedig az időjárás-előrejelzés nem ígér jelentős havazást a következő napokra. Városunkban a jövő hét közepén várható némi hóesés – az viszont nem sokáig marad, hiszen a jövő hét végén már ismét a pozitív tartományba melegszik az idő, akár 8-10 fok is lehet egy hét múlva nap közben.

Az eplényi sípálya már újév napján kinyitott

Az eplényi sípálya már újév napján kinyitott

Amíg azonban marad a hideg idő, további sípályák is megnyithatnak az országban – hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorfolyamában.

Az M1 tudósítója Tatáról bejelentkezve elmondta: a településen reggel óta folyamatosan havazik. Néhány óra alatt már 1-2 centiméter hó hullott. A közlekedésben egyelőre nem okoz problémát az időjárás.

A két napja tartó hóágyúzásnak és a hideg időjárásnak köszönhetően pénteken megnyitott az eplényi sípálya – mondta a Bakonyban levő síközpont marketingvezetője, Ebele Bálint. Már síelhető a teljes 1-es pálya és a tanulópálya, üzemel a négyüléses sílift, az 1-es csákányos felvonó, illetve a T1-es oktatólift. Kinyitott a síiskola, a felszerelés-kölcsönző, az étterem, a büfé és az Ámos-hegy tetején lévő vendéglátóhely is.

Hozzátette, a hideg időjárásnak és a hóágyúzásnak köszönhetően a pályát 30-60 centiméter vastag hóréteg borítja, és a Bakonyban jelenleg is télies idő van, szállingózik a hó.

Terveik szerint napközben folytatják az 1/b és a 7-es pálya hóágyúzását, éjszaka pedig tovább növelik a hóréteget a síközpontban. Ebele Bálint elmondta, várhatóan szombaton már megnyitják az 1/b pályát, vasárnap pedig a 7-es pálya felvonó felőli oldalán is lehet majd síelni.

A visegrádi Nagy Villám Sípálya üzemeltetőjének tájékoztatása szerint most még csak hóágyúkkal működik a pálya, de – mint hozzátette – az előrejelzések alapján természetes hóra is számítanak: jövő héten kedden, szerdán pár centiméter hó is hullhat.

Fehér Gyula, a Chernel István sí és turisztikai egyesület elnöke elmondta: Magyarországon tíz nagyobb sípálya működik, Visegrádon kívül további 5-6 helyen van hóágyú. Ezek a pályák összefogtak, és a “Síelj itthon!” elnevezésű mozgalom keretében szeretnék bemutatni, hogy Magyarországon is lehet síelni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Sopron Brennbergbányán 1 centiméteres hóvastagságot mértek. A 300 méter alatti településeken Sopron kertvárosban és Kuruc-dombon alakult ki hólepel. Emellett foltokban van még hó a péri repülőtéren, Sármelléken, Siófokon és Szombathelyen – derül ki a meteorológiai szolgálat adataiból.

Az előrejelzések szerint a következő napokban is többfelé várható hószállingózás, havazás. A leghidegebb órákban akár mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.