Több ezer rabot engedtek szabadon egy rendszerhiba miatt Washington államban

Komoly hibát észleltek annál a számítógépes rendszernél, aminek a gyakorlatban az lenne a dolga, hogy kikalkulálja, a rabok mikor, mennyivel hamarabb szabadulhatnak a kihirdetett bírósági ítélethez képest. A rendszerhiba eredményeképpen 2002 óta mintegy 3200 rab örülhetett a korai szabadulásnak, jóllehet ezeknek az elítélteknek még rács mögött kellett volna maradniuk. A Washington államban börtönbüntetésüket töltő elkövetőknek mintegy három százalékának kedvezett a rendszer hibája – közölte Jay Inslee kormányzó.

A hibát egyébként az generálta, hogy a számítógépes rendszer egyes raboknál túlszámlázta azokat a büntetésbe beszámítható úgynevezett krediteket, melyekkel lefaraghatnak valamennyi időt a börtönévekből, hónapokból az elítéltek. Ilyen kredit lehet például a különböző rehabilitációs programokon való részvétel, vagy az egyéb közösségi tevékenységek.

Vannak olyan rabok, akiknek újra be kell vonulniuk a börtönbe és le kell tölteniük a még hátralévő időt a büntetésükből. Néhány elítéltet már sikerült is azonosítani, ám a számuk egyelőre elenyésző ahhoz képest, hogy hányan szabadultak 2002 óta idő előtt.

Washington állam kormányzója szerint ez a hiba teljességgel elfogadhatatlan és nagyon dühítő, azonnali hatállyal utasította a rendszert működtető hivatalt, hogy a lehető leggyorsabban javítsák ki a  meghibásodást.

A kormányzói iroda számításai szerint vannak olyan elítéltek, akik csupán a rendszerhiba következtében negyvenkilenc nappal szabadultak hamarabb, de olyanokról is szó van, akik 600 napot faragtak le így a letöltendő börtönbüntetésükből.