Tízezer csemetét ültetnek a kivágott fák helyére a Nagyerdőn – videóval

Csak a veszélyesen megdőlt és a korhadt, elszáradt fákat vágják ki a munkások, mindezt azért, hogy a Nagyerdő pihenésre és sportolásra használt övezetében biztonságosan járhassanak, sétálhassanak az emberek. A Nyírerdő Zrt. évente végez erdőfelújítást. A fakitermelés előtt alaposan átvizsgálták a területet. Az erdészet a tervezett munkálatokat egyeztette a természetvédelmi hatósággal, így a fakitermelés csak az érvényes engedélyek megszerzése után kezdődhetett meg.

600-700 köbméter fát vágnak ki

600-700 köbméter fát vágnak ki

– A munkához az erdészeti hatóság engedélye szükséges, mivel természetvédelmi területen vagyunk. A Hortobágyi Nemzeti Parkkal egyeztetve, természetvédelmi őrrel külön helyszíni bejárás során jelöltük ki a területet – mondta el Som Árpád, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének műszaki vezetője.

A tervek szerint idén négy helyszínen, összesen 5,7 hektáron körülbelül 600-700 köbméter fát, leginkább kocsányos tölgyet vágnak ki. A fakitermelés március 15-ig tart, majd a hatósági engedélynek megfelelően augusztus közepén folytatódik. Tavasszal azonban elkezdődik az újratelepítés is, a kivágott fák helyett fiatal kocsányos tölgyeket ültetnek. Ebbe a munkába az erdészet bevonja a civil szervezeteket is.

– Amennyiben az időjárás engedi, április hónap közepén újítjuk meg az erdőt, ennek során körülbelül tízezer csemetét ültetünk el. Főként kocsányos tölgyet, de az erdőkép színesítése érdekében elegy fafajták, például vadkörte, bibircses nyír és korai juhar ültetését is tervezzük – tájékoztatott Pusztai Virág, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének igazgatóhelyettese.

Azokat a fákat, amiket a munkások kivágtak és feldaraboltak, eladja a Nyírerdő Zrt. A kisebb részüket ipari faként, a többit pedig lakossági tűzifaként értékesítik.

DehirMegfiatalítják a faállományt a Nagyerdőn