Tizenegy év után sincs jogerős ítélet a polgári polgármester ügyében

„Melyek azok ezekből a felvetett problémákból, amelyek avval a szándékkal, hogy gyógyítsuk, hozzuk helyre, megoldhatók, magyarul esetleg visszadokumentálhatók úgy, hogy ez fenntartja vagy keletkezteti a szabályosság látszatát vagy tényleges állapotát? Mi az, ami ebben a helyzetben helyrehozható?” – ezt mondja Tóth József azon a hangfelvételen, amit még 2005-ben titokban rögzítettek.

Helmeczy László ügyvéd és Tóth József

Helmeczy László ügyvéd és Tóth József

Tóth József akkor a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szocialista alelnöke volt, s ez alapján 2014-ben bűnpártolás miatt 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a politikust első fokon a Debreceni Járásbíróság. Azzal vádolták, hogy el akarta tussolni az M3-as Kht. pénzügyi szabálytalanságait.

Másodfokon tavaly nyáron a Debreceni Törvényszék hatályon kívül helyezte az ítéletet, elévülés miatt. Az ügyészség ezért fellebbezett. Az ügyben ma hoztak határozatot a Debreceni Ítélőtáblán. Az Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a másodfokú törvényszéki határozatot és új eljárást rendelt el másodfokon. Indoklásuk szerint az ügy nem évült el, mivel a nyomozás az elévülési időn belül indult el, így érdemben meg kell vizsgálni, történt-e bűnpártolás.

A volt szocialista, de ma már a DK soraiban politizáló városvezető a Debrecen Televíziónak azt mondta, örül a döntésnek, mert ő azt szeretné, hogy ne elévülés miatt, hanem bűncselekmény hiányában mentsék fel. Erre a Debreceni Ítélőtábla mai döntése szerinte lehetőséget ad.