Tizenegy év után lehet jogerős ítélet a polgári polgármester ügyében

„Melyek azok ezekből a felvetett problémákból, amelyek avval a szándékkal, hogy gyógyítsuk, hozzuk helyre, megoldhatók, magyarul esetleg visszadokumentálhatók úgy, hogy ez fenntartja vagy keletkezteti a szabályosság látszatát vagy tényleges állapotát? Mi az, ami ebben a helyzetben helyrehozható?” – ezt mondja Tóth József azon a hangfelvételen, amit még 2005-ben titokban rögzítettek.

Tóth József a vádlottak padján

Tóth József a vádlottak padján

Tóth József akkor a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szocialista alelnöke volt, s ez alapján 2014-ben bűnpártolás miatt 540 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a politikust első fokon a Debreceni Járásbíróság. Azzal vádolták, hogy el akarta tussolni az M3-as Kht. pénzügyi szabálytalanságait.

Másodfokon tavaly nyáron a Debreceni Törvényszék hatályon kívül helyezte az ítéletet, elévülés miatt. Az ügyészség ezért fellebbezett. Várkonyiné Utrata Judit ügyész azt mondta, álláspontjuk szerint „a törvényszék téves döntése folytán jutott arra a megállapításra, hogy elévült a Tóth József elleni büntetőügy.”

A védelem szerint az ügyészség az eljárás során végig politikai elvárásoknak tett eleget. Helmeczy László ügyvéd ennek alátámasztására azt mondta: nem foglalkoztak védence mentelmi jogával, csak akkor vádolták meg, amikor kiderült, hogy baloldali politikusként indul a 2010-es önkormányzati választásokon.

Tóth József az utolsó szó jogán közölte: 11 évvel ezelőtt jószándékkal, jóhiszeműen és tisztességesen járt el, bűncselekményt nem követett el. A politikus szerint ügye valamennyi közszereplő számára tanulságos lehet.

„Az nem jó, hogyha egy demokratikusnak mondott államban, Magyarországon a politikai szereplők, közéleti szereplők megfélemlítésével, kriminalizálásával lehet egy választási eredményt vagy egy politikai célt elérni” – hangoztatta Tóth József.

Az ügyben jövő hét szerdán várható jogerős ítélet.