Tiltakoznak a bécsiek a menekültek tömeges betelepítése ellen

A Die Presse című napilap arról számolt be, hogy az osztrák főváros 23. kerületében, ahol Werner Faymann osztrák kancellár is él, egykor irodaházként használt épületben szállásolnák el a migránsokat. A tervekért felelős Bécsi Szociális Alap (FSW) bejelentése szerint a befogadóhelyen olyanokat helyeznének el, akik menekültkérelmüket már benyújtották vagy a közeljövőben szeretnék ezt megtenni. Az embereket rövid ideig szállásolnák el itt, egészen addig, míg más ausztriai tartományokban szabad helyet találnak számukra. A tervek alapján a befogadóhely egy-másfél évig üzemelne, kezdetben néhány száz embert költöztetnének be, számuk legfeljebb az ezret érné el.

Gerald Bischof, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) illetékes kerületi vezetője elmondta: Bécs városa tájékoztatta őket a tervekről, azonban az erről szóló döntésbe beleszólási joguk nincsen. Bischof azzal számol, hogy mivel az épületben többen is elférnek, akár 1400 embert is elhelyezhetnek a kerületben. Az osztrák lap beszámolója szerint a lakosok attól tartanak, hogy az alsó-ausztriai traiskircheni menekülttáborhoz hasonló menekültbefogadó központ épülne majd ki a bécsi kerületben, és többen azt is kifogásolták, hogy a beköltöztetést a két ünnep között vetette fel a városvezetés, amikor a legtöbb lakos szabadságon volt, így nem tudtak megfelelően hangot adni kifogásaiknak.

Az osztrák kormánykoalíció jelenleg Ausztria határainak megerősített védelmén vitatkozik – írta a Der Standard című osztrák lap csütörtöki száma. Reinhold Lopatka, az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője szigorított határellenőrzést szorgalmaz, amennyiben az unió nem garantálja a külső határok védelmét és a menekültek igazságos európai elosztását. Az SPÖ ügyvivője, Gerhard Schmid szerint az unió végét jelenti, ha minden ország a saját hatáskörében jár el. A lapnak adott korábbi interjújában azt is sürgette, hogy a gazdasági menekülteket következetesen küldjék vissza származási országukba és ezt már az uniós külső határoknál megtegyék.

Ausztriában januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány 2015 év végéig több mint 95 ezer benyújtott és mintegy 25 ezer elfogadott menekültkérelemmel számol.