Terrorgyanú: újabb hat embert vettek őrizetbe Belgiumban

Újabb hat embert vettek őrizetbe Brüsszelben csütörtök reggel a Kamikaze Riders nevű motoros csoport tagjai ellen indított vizsgálat keretében – írta a La Libre Belgique francia nyelvű napilap rendőrségi forrásra hivatkozva.

A rendőrségi akció keretében újabb hat tagját tartóztatták le annak a motoros klubnak, amelynek tagjai közül kettőt szerdán vettek őrizetbe a belga hatóságok. Said S. és Mohammed K. bandatagokat azzal gyanúsítják, hogy merényletekre készültek az ünnepek alatt Brüsszelben. Fogva tartásukat csütörtökön egy hónappal meghosszabbították – tudatta a belga napilap.

A Brüsszel Molenbeek, Andrelecht, Laeken és Sint-Pieters-Leeuw negyedeiben tartott reggeli rajtaütések keretében előállítottak kihallgatása elkezdődött, a vizsgálatot végző hatóság tájékoztatása szerint fogva tartásukról a nap folyamán döntenek. A letartóztatottaktól elkobzott elektronikus eszközök elemzését a rendőrség illetékesei megkezdték.

A Kamikaze Riders nevű motoros csoport Facebook-oldalán motorkerékpárokat ábrázoló fotók és Izrael-ellenes tartalmú videók láthatók. Az egyik bejegyzésben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt Adolf Hitlerhez hasonlítják.

A szerdán előállítottak Brüsszel Anderlecht nevű városrészében laknak.

A belga szövetségi ügyészség kedden jelentette be, hogy merényletekre készülő feltételezett terroristákat fogtak el. A házkutatások során katonai egyenruhákat és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezettől származó propagandaanyagokat találtak, fegyvereket vagy robbanószert azonban nem.

Azt egyelőre nem tudták megállapítani a hatóságok, hogy kapcsolatban állnak-e az Iszlám Állammal, vagy csak a dzsihadista szervezet tanai hatottak rájuk.

Az eddigi információk szerint a két korábban őrizetbe vett gyanúsítottnak nincs köze a november 13-ai párizsi merényletekhez, amelyekben százharminc ember vesztette életét.