Szlovénia ideiglenesen lebontja a pengés drótkerítést egy részét

Ljubljana ideiglenesen lebontja a pengés drótkerítés egy részét Horvátországgal közös határán, a Kupa folyó áradása miatt – mondta Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár ugyanakkor hozzátette: a folyó apadása után a technikai akadályt újra felállítják, egyes szakaszokon azonban másfajta kerítéssel helyettesítik a pengés drótot, ott, ahol turista központok és iskolák vannak. Szlovénia eddig 155 kilométer pengés drótkerítést telepített Horvátországgal közös határán 44 különböző helyszínen.

Sefic arról is beszélt, hogy egyre nagyobb nehézségbe ütközik a migránsáradat kezelése, Ausztria és Németország intézkedései és a jövőben tervezett, előre nem látható lépései miatt. Ausztria a migránsok napi számának csökkentését és a bevándorlók identitásának pontosabb megállapítását kérte Szlovéniától.

“Aktivitásaink arra irányulnak, hogy Szlovénia ne váljon gyűjtőközponttá, miután a tőlünk nyugatra lévő országok megtagadják fogadásukat, miközben délről továbbra is nagy migrációs nyomásnak leszünk kitéve” – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte: egyelőre attól nem kell tartani, hogy Ausztria és Németország visszaküldené a migránsokat Szlovéniába.