Szijjártó Péter: mindenki tartsa tiszteletben a magyarok döntését

Magyarország elvárja, hogy mindenki tartsa tiszteletben a magyarok döntését – szögezte le Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Szijjártó Péter egy cikkre reagált, amelyben Jean Asselborn Lengyelországot és Magyarországot kritizálja. Szerinte a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatást korlátozzák Lengyelországban, és ez őt már egyenesen a Szovjetunióra emlékezteti. Értelmezésében az új lengyel kormány parlamenti abszolút többségét a média és az alkotmánybíróság feletti ellenőrzésre használja, és véget vet a hatalmi ágak szétválasztásának. Asselborn szerint azonban pozitív jelenség, hogy a lengyel lakosságban még erős az ellenállás, nem úgy, mint Magyarországon, ahol Orbán Viktor kormánya évek óta hasonló politikát folytat – idézte fel a KKM.

Szijjártó Péter felhívta Jean Asselborn figyelmét, hogy “a demokrácia az emberekről szól, akkor is, ha ez a luxemburgi külügyminiszternek nem tetszik”. A miniszter szerint a magyar emberek munkájának eredménye, hogy “Magyarország a gazdasági összeomlás állapotából öt év alatt az EU legjobbjai közé verekedte magát”. Ezért  a magyarok tiszteletet érdemelnek, és nem bírálatot. A magyarok egyértelműen állást foglaltak az illegális bevándorlással kapcsolatban is, elutasítják azt. “Elvárjuk, hogy senki ne akarjon ezért bosszút állni” – szögezte le Szijjártó Péter, aki egyúttal felszólította a luxemburgi külügyminisztert, hogy “ne kritizálja a magyar embereket!”.

“Végezetül azt javasoljuk a luxemburgi külügyminiszternek, hagyja, hogy Magyarország sorsáról a magyarok, Lengyelország sorsáról pedig a lengyelek döntsenek” – olvasható a KKM közleményében.