Szabó István szerint mindegyik jelölt megérdemli az Oscart

Hozzátette: az amerikai filmakadémia minden a végső jelöltek közé bejutott filmről úgy tartja, hogy megérdemli az Oscar-díjat. Mindezt kifejezi, hogy a tagság szavazatai alapján kiválasztott győztes bejelentésekor nem a “the winner is”, hanem az “Oscar goes to” kifejezést használják.

“Mindig jó érzés ott lenni, és nézni a többieket, ezeket a különböző, filmszakmából érkező, szeretetre méltó és nagy embereket” – mesélt tapasztalatairól a rendező.

Hangsúlyozta: a Saul fia sikere segíthet felhívni a figyelmet a többi színvonalas magyar filmre is. Példaként említette Gárdos Péter Hajnali láz, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, valamint Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotását.

“Egy filmet nem lehet egyedül csinálni. A rendező jelzi az irányt, vannak kérései, eléri, hogy olyan legyen a film, amilyet ő szeretne. De ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy nagy csapat tökéletes együttműködésére van szükség. Nálunk vannak ilyen nagy csapatok” – fogalmazott Szabó István, kiemelve a Saul fia színészi, operatőri, maszkmesteri, díszlettervezői és hangmérnöki munkájának minőségét is.

Az amerikai filmakadémia csütörtökön Los Angelesben jelentette be az idei Oscar-díj végső esélyeseit, köztük a legjobb idegen nyelvű alkotások kategóriájában Nemes Jeles László Saul fia című holokausztdrámáját is.