Szabadlábon a bocskaikerti olajbáró, akinek bandája a gyanú szerint 8 milliárdot csalt el

Már nincs előzetesben a sajtóban bocskaikerti olajbáróként emlegetett férfi, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozóinak gyanúja szerint bandájával együtt nyolcmilliárd forintot csalt el, ennyivel rövidítették meg a magyar költségvetést. A Dehir.hu információit megerősítette Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője, aki azt is közölte, az ügynek jelenleg tizenkét gyanúsítottja van, közülük senki nincs előzetes letartóztatásban.

Középen, barna felsőben O. Tamás, azóta elengedték

Középen, barna felsőben O. Tamás, azóta elengedték

A szóvivő hozzátette, a nyomozás folyamatban van, a pénzügyi nyomozók több külföldi társhatóságtól kértek jogsegélyt.

A tizenkét gyanúsítottból 2014 tavaszán kilencen már előzetesben voltak, most mindegyikük szabad. Annak ellenére, hogy amivel gyanúsítják őket – bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és orgazdaság –, azért akár 20 éves szabadságvesztést is kaphatnak. Információink szerint a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat sem rendelt el a gyanúsítottakkal szemben, így a bocskaikerti olajbáró, M. Tamás szabadon jár-kel nem csupán az országban, hanem a világban is – úgy tudjuk, többször járt az utóbbi időben külföldön.

Rengetek olajat találtak a NAV-osok

Rengeteg olajat találtak a NAV-osok

Az ügyben az előzetes letartóztatásokról a Debreceni Törvényszék döntött. Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője a Dehir.hu megkeresésére közölte, a gyanúsítottak többsége már 2014 nyarán kikerült az előzetesből, ketten, a banda feje, M. Tamás és társa, O. László azonban nem. Az ő előzetes letartóztatásuk meghosszabbításáról utoljára 2015 januárjában döntött a Debreceni Törvényszék. Később azonban az ügyészség nem indítványozta a gyanúsítottak újbóli meghosszabbítását, így ők is szabadlábra kerültek.

Érdeklődtünk hát a Hajdú-Bihar Megyei Fõügyészségnél, hogy megtudjuk, miért nem indítványozták a két férfi előzetesének meghosszabbítását.

Pocsai Edit megyei főügyész tájékoztatása szerint M. Tamás és O. László gyanúsítottak előzetes letartóztatását a nyomozás felügyeletét ellátó főügyészségi ügyész  2015. március 12-én megszüntette, „mivel annak elrendeléskori, illetve a meghosszabbítások alapját képező okai megszűntek, a szükséges bizonyítékok beszerzése, a tárgyi bizonyítási eszközök biztosítása megtörtént. Az eljárási cselekményeken való részvételüket biztosítottnak látta, ezért enyhébb kényszerintézkedés – például lakhelyelhagyási tilalom – elrendelésére sem tett indítványt a bíróság felé.”

Több milliárd forint értékben zároltak ingatlanokat, luxusautókat

A gyanú szerint a bocskaikerti férfi által irányított bűnszervezet strómanok nevén lévő cégek közvetítésével importált bázisolajat uniós országok területén lévő adóraktárakból azt a látszatot keltve, mintha a beszerzett olajat Nagyváradra szállítanák. Ezzel szemben az ásványolajat itthon, a piaci árnál lényegesen olcsóbban gázolajként értékesítették. Úgy tudjuk, 160-180 forintért vették a bázisolaj literjét, itthon pedig 310 forintért adták el. Azaz egy literen 130-150 forint hasznuk lehetett.

A bűnszervezet Hajdú-Biharban, Szabolcsban és Győr-Moson-Sopron megyében több tízmillió liter olajat adott el jövedéki adó és áfa megfizetése nélkül. A NAV pénzügyi nyomozói, pénzügyőrei és adóellenőrei, 215-en egyszerre 50 helyszínen csaptak le az elkövetőkre. A házkutatások során 45 millió forint értékű, százezer liter ásványolajat foglaltak le, emellett találtak 200 millió forint értékű adójegy nélküli cigarettát is.

Luxusházakat zároltak

Az olajjal üzletelő bűnszervezet nyolcmilliárd forint adót nem fizetett be az államkasszába.

A NAV tavaly áprilisi tájékoztatása szerint addig több mint egymilliárd forint értékben ingatlanokat zároltak, teherautókat, személygépkocsikat – köztük luxusautókat -, traktorokat, több millió forintos karórákat és 13 millió forint készpénzt foglaltak le. Akkor azt közölték, hogy az elkövetők vagyonosodási vizsgálata után újabb zárolások jöhetnek.

Valószínűleg jöttek is, mivel Pocsai Edit megyei főügyész most azt mondta, a nyomozás folyamán az elkövetők által a bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrányt elérő mértékű ingó és ingatlan vagyont helyeztek zár alá, illetve foglaltak le.

DehirLebukott a bocskaikerti olajbáró

Minden bizonnyal azok sem ússzák meg, akik rendszeresen vásároltak gázolajat a bűnbanda telephelyeiről. A vevők között a NAV már azonosított tüzép telepeket, mezőgazdasági nagyvállalkozókat és fuvarozó vállalatokat is.

Bázisolaj vagy ásványolaj

A bázoisolaj olyan gázolaj, mely 10-20 százalékban kenőanyagot is tartalmaz. Felhasználható ipari és motorolajok gyártásához is. Nem jövedékiadó-köteles termék. Ugyanakkor üzemanyagként a tankba is tölthető, elmegy vele a jármű. Ilyen esetben azonban az értékesítése után nem csupán áfát, hanem jövedéki adót is fizetni kellene.

Alig fél évvel a bocskaikerti olajbáró bűnbandájának lebukása után egy másik olajos bűnszervezetet is lelepleztek a NAV bűnügyi nyomozói, mely ugyanezzel a módszerrel csalt el adóforintokat. Ezt a csoportot egy debreceni férfi irányította.

A bűnszervezet mintegy hat és félmillió liter bázisolajat terített jövedéki adó ás áfa megfizetése nélkül a Hajdúdorogon, Csepelen és Dunaharasztiban működő elosztó telepekre. Ha ők is hasonló profittal dolgoztak, mint a bocskaikerti olajbáró bandája, akkor egymilliárd forint körül kereshettek.