Sokak álmát váltja valóra a nemsokára érkező új wifi-szabvány

A vezeték nélküli internet mára a legtöbb háztartásban alapvető kellék. Igényeink növekedésével elvárjuk a villámgyors kapcsolatot, de nem sokra mentünk vele, ha két szobára voltunk a jelszórótól. Ez hamarosan megváltozik.

A prohardver.hu cikke szerint az újonnan bejelentett wifi-szabvány tervezői átrendezték a működési elv prioritásait. Az eddigi jelszórás a 2,4 GHz frekvenciasávon történt, ami szélsebes összeköttetést tett lehetővé – ám amint terepakadályok, például falak kerültek a vevőkészülék és a jelszóró közé, a teljesítmény töredékére csökkent.

Az új szabvány átköltözteti a wifi jelét a 900 MHz-es frekvenciára, mely bár nem hozza elődje teljesítményét sávszélességben, viszont a sugárzott jel hatótávolságát több, mint megkétszerezi. Legalább ennyire fontos, hogy az IEEE 802.11ah másik legfontosabb erőssége, hogy a korábbi fogyasztás töredékét produkálja elődjének, ha hihetünk az ígéreteknek. Ennek leginkább az okostelefonok rendszeres használói örülhetnek, hiszen az új szabvány segítségével böngészve tovább bírják majd kedvenc készülékeik cérnával. A sebességbeli veszteség miatt aggódók ne féljenek, a rendszer így is egészen jól bírja majd 40 Mb/s teljesítményig.

Kompromisszumos alapon tehát, de számos fontos előnyt felsorakoztatva indul útjára az IEEE 802.11ah szabvány. Fejlesztői a jövő okosotthonainak – sűrű telepítéssel pedig okosvárosok – alapjait látják bennük. Hogy ez a gondolat mennyire ijesztő, vagy éppen disztópikus, a kedves olvasóra bízzuk. Cserébe viszont nem kell többé kijönnünk a nappaliba, ha a jelerősség gyenge lenne egy videó online megnézéséhez szobánk csücskében.