Sok menekültet visszafordítanak a német-osztrák határon

A német hatóságok naponta több száz, javarészt Svédországba tartó menekültet küldenek vissza Ausztriába a dublini egyezmény értelmében – mondta a német szövetségi rendőrség egyik szóvivője hétfőn Münchenben.

Migránsok a német-osztrák határon

Migránsok a német-osztrák határon

Az intézkedés hátterében a menekültügyet szabályozó dublini egyezmény következetes végrehajtása áll – ismertette a szóvivő. Csak vasárnap 260 menekültet küldtek vissza Bajorországból Felső-Ausztriába.

A dublini szabályozás értelmében európai uniós tagállam csak akkor vesz fel menekülteket, ha azok az érintett tagállamban kívánják előterjeszteni menedékkérelmüket. Azonban ha a migránsok egy másik EU-tagállamban kívánnak menedéket kérni, így például Svédországban, akkor a német hatóságok nem engedik őket tovább utazni – olvasható a Die Welt című német lapban.

Simone Mayr-Kirchberger, Felső-Ausztria rendőrségi szóvivője a Die Presse című osztrák napilapnak elmondta, hogy „növekvő tendenciát mutat” a Németországból kiutasított menekültek száma. A német hatóságok idén naponta „közel 200” embert küldtek vissza, akik közül kiutasításukat követően sokan újra próbálkoznak a határátlépéssel.

Az elmúlt hónapok során naponta tucatnyi migránst fordítottak vissza a német határon, mivel nem nyilatkoztak arról, hogy Németországban szeretnének menedéket kérni.

Időközben a rossz időjárási körülmények miatt csökken a balkáni útvonalon érkező migránsok száma, azonban még így is ezrek vannak úton Törökország és Németország között.
Az idei év első tíz napjában 25 ezer migráns haladt át Szlovénián Nyugat-Európa irányába – közölte az STA szlovén hírügynökség. Szlovéniában – a legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta 404 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, csak az újévben 25 333-at.

Ugyanezen idő alatt 24 ezren érkeztek Ausztriába – közölte a Die Presse.

Az osztrák-szlovén határon is visszaküldik azokat a migránsokat, akik csak át akarnak utazni Ausztrián anélkül, hogy menedékkérelmet nyújtanának be.