Romlott Debrecen levegője, ne dolgozzunk sokat a szabadban

A debreceni önkormányzat szerint a szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke január 1-jén és 2-án, egymást követő két napon legalább két mérőállomáson túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, a hetvenöt milligramm/köbmétert.

Napi átlagérték a mérőállomásokon:
január 1-én  Kalotaszeg tér (99,8 μg/m3) – Klinika (100,7 μg/m3) – Hajnal utca (112,9 μg/m3)
január 2-án  Kalotaszeg tér (56,9 μg/m3) – Klinika (84,4 μg/m3) – Hajnal utca (83,5 μg/m3) volt.

A rövidtávú, regionális meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben a hétvégére csak kis mértékű javulás várható, jelentős változás csak hétfőre valószínű.

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek.

A légszennyezettség a nap folyamán az esti, éjszakai, reggeli órákban volt magas, ezért érdemes kerülni a szabadban végzett megterhelő fizikai munkát, vagy sporttevékenységet és a szellőztetést a déli, kora délutáni órákban ajánlatos elvégezni.

A légszennyezettség további romlását elkerülendő az önkormányzat kéri, hogy a sofőrök kerüljék a személygépjárművek (főként dízel üzeműek) használatát, s aki teheti, lehetőség szerint utazzon tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan induljon útnak, valamint a fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Az önkormányzat arra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos a kerti hulladék, például az avar, fanyesedék és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése. Az önkormányzat közleménye szerint a napokban és a hétvégén saját és környezetük egészsége érdekében a debrecenieknek ajánlatos tartózkodniuk a szabadban történő tűzgyújtástól.

Az érdeklődők az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján (www.levegominoseg.hu) tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.