Románia legnagyobb befektetői saját külföldi vendégmunkásai

Képtelenek hazacsalogatni a bukaresti hatóságok a külföldre kivándorolt románokat, akiknek száma becslések szerint túlszárnyalja a négymilliót. Bár egy törvénytervezet egy év erejéig havi ötszáz eurós állami támogatással ösztönözné a román vendégmunkások hazatelepedését, a külföldön élőket elsősorban a korrupció, az alacsony életszínvonal és az otthoniak eltérő gondolkodásmódja riasztja el a szülőföldjükre való visszatéréstől – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A hazatelepítés és a hazafiság szavak kombinációjából született Repatriot néven indított programot a külföldön élő románok hazacsalogatása céljából egy bukaresti alapítvány, látványos eredményeket azonban még nem sikerült felmutatnia az elmúlt nyolc hónap során.

Ráadásul az elmúlt időszak tendenciája arról árulkodik, hogy az Olaszországban és Spanyolországban élő, összesen több mint kétmilliósra becsült román közösség tagjai közül egyre többen nem haza, hanem a még nagyobb jólétet biztosító skandináv államokba vándorolnak.

– Ahol pénz van, oda húznak a románok is, ezt a hazaküldött összegek is jól mutatják – vallja az egyik pénzküldési szolgáltatás romániai képviselője a Magyar nemzet cikkében. Márpedig a román államnak jelentős haszna származik a kivándoroltakból, akik így az anyaország első számú befektetőinek számítanak. A román vendégmunkások által az elmúlt tíz év alatt hazaküldött mintegy hatvanmilliárd euró ugyanis meghaladja az ugyanebben az időszakban végrehajtott külföldi beruházások volumenét.

Tavaly 3,4 milliárd eurót juttattak haza a román vendégmunkások (a legtöbbet, egymilliárdot Olaszországból), ezt az összeget már az idei év első kilenc hónapjában túlszárnyalták, és a transzferek tekintetében a harmadik helyet foglalják el Európában.

Magyarország a hetedik helyen áll az Európai Unióban a külföldről hazaküldött pénz tekintetében. Az Eurostat felmérése szerint a magyarok 343 millió eurót utaltak haza 2014-ben, ami valamivel több mint százmilliárd forintot jelent.

A Magyar Nemzeti Bank számai azonban ennél is nagyobb összeget, 126 milliárd forintot mutatnak. Csak az összehasonlítás kedvéért érdemes megjegyezni, hogy öt évvel korábban ez az összeg még az ötvenmilliárd forintot sem érte el. A legnagyobb emelkedés 2010 és 2013 között volt megfigyelhető. Ez alatt az idő alatt 50-ről 120 milliárd forint fölé ugrott a külföldön élő honfitársaink által hazautalt pénz összértéke.