Robbantások, tűzpárbaj és túszejtés az indonéz fővárosban

Legalább tíz robbantás történt hat különböző helyszínen az indonéz fővárosban, Jakarta központjában magyar idő szerint hajnalban. 10-14 fegyveres robbanthatott, vélhetően az Iszlám Állam tagjai. A hírügynökségek legalább hét halálos áldozatról számoltak be, közülük négy terrorista, és egyikük egy holland állampolgár lehet, az ENSZ munkatársa. A helyi sajtó azt írja: áldozatok fekszenek a földön, és most is tűzharc zajlik egy színháznál, amit körbevettek a rendőrök, mert az elkövetők egy része ott sáncolhatta el magát. A rendőrtábornok szerint a négy megölt feltételezett támadó közül kettő öngyilkos merényletre készült.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a négy merénylőn kívül van-e még olyan résztvevője a támadásnak, aki életben van. A terroristák először kézigránátokkal megtámadtak egy rendőrségi ellenőrzőpontot, majd tűzharcba bocsátkoztak a helyszínre érkező rendőrségi erősítéssel, utána pedig elsáncolták magukat egy színházépületben. A tudósítások összesen hat halottról szóltak azelőtt, hogy bejelentették a négy feltételezett támadó megölését.

A detonációk egy bevásárlóközpont mellett következtek be, közel az elnöki palotához és az ENSZ-hivatalokhoz. Az ENSZ helyi képviselője azt írta a Twitteren: nagy erejű robbanást és fegyverropogást hallottak. Robbantottak egy Starbucks kávézónál is. Az indonéz elnök terrorcselekménynek minősítette a támadást. Az amerikai abc.net szerint a jakartai rendőrség elismerte: decemberben megfenyegette őket az Iszlám Állam.

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy lenne magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában. Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik, a nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni, telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön.