Rengeteg pénzt csaltak el Hajdú-Biharban, mégsem mennek börtönbe

Folytatólagosan elkövetett csalás és adócsalás, valamint közokirat-hamisítás és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek másodfokon a Debreceni Törvényszék azt a nyolc vádlottat, akik fiktív számlákkal még 2006-2007-ben követtek el bűncselekményeket. A vádlottak egy része fiktív számlák kiadása céljából hozott létre vállalkozást, a többiek pedig összességében 195 millió forint értékben fiktív számlákat vásároltak a cégtől.

A Debreceni Törvényszék elfogadta az elsőfokú Debreceni Járásbíróság tényállását. Eszerint az első- és a negyedrendű vádlott még 2006-ban tagjává vált egy – akkor – nyírábrányi székhelyű cégnek, amelynek M. István vezető tisztségviselője is lett. A társaság működésének egyetlen célja fiktív számlák kibocsátása volt. 5 százalékos tarifáért olyan gazdasági eseményekről állított ki számlákat, amelyeket soha nem végeztek el. 2007-ben egy újabb céggel szálltak be a fiktív számlázási folyamatba. 2006-ban és 2007-ben hat cég vásárolt az A.T. Kft-től fiktív, összesen bruttó 195 millió forint értékben.

A legkisebb tétel 4 millió, a legnagyobb 61 millió 600 ezer forint értékű számla volt. A cégek a fiktív számlákkal csökkentették áfa fizetési kötelezettségüket, jogosulatlanul igényeltek vissza általános forgalmi adót, csökkentették kimutatott eredményüket, kevesebb társasági adót és különadót fizettek, így tízmilliókkal károsították meg az állami költségvetést. Az ügyben a harmadrendű vádlott volt a kapocs, ő hozta össze a cégeket a fiktív számlaadókkal. Több olyan számla is volt, amelyiknél későbbi a számlatömb vásárlási időpontja, mint a benne kitöltött számla dátuma.

Az ügy első-, másod- és harmadrendű vádlottja – halmazati büntetésül – jogerősen is 1 év 6 hónap börtönbüntetést, az ötöd-, hatod és hetedrendű vádlott – halmazati büntetésül – 1 év börtönbüntetést kapott – mindegyikük esetében két évre felfüggesztve -, a nyolcadrendű vádlottat 500 napi tétel – 300.000 forint – pénzbüntetésre, a kilenced rendű vádlottat pedig 300 napi tétel – 60.000 forint – pénzbüntetésre ítélte a bíróság.

Ezen felül a létavértesi Cs.É.T. Kft. vagyonára 9,2 millió, a debreceni N.K. Kft. vagyonára 18,5 millió, a szintén létavértesi M.F. Kft. vagyonára 2,8 millió, a budapesti L.L. Kft. vagyonára 1,2 millió, a III. r. vádlott vagyonára pedig 1,3 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a bíróság.

A törvényszék a az első fokú bíróság különadót érintő, magánokirat-hamisításra vonatkozó felmentését viszont mellőzte.

A Debreceni Törvényszék büntetlen előélete, az általa elkövetett bűncselekmények száma és a gazdasági életben eltöltött kifogástalan előélete miatt az ügy negyedrendű vádlottját előzetes mentesítésben részesítette. A többi – felfüggesztett büntetéssel érintett – vádlott esetében a büntetett előéletük és cselekményeik súlya ezt nem tette lehetővé.