Pulyka, fahéj, mézeskalács: nem mindegy, mi kerül az ünnepi asztalra

A pulyka régen is azért volt kedvelt karácsonyi étel, mert a májusban-júniusban kikelt fiókák az ünnepekre érték el vágósúlyukat. Ráadásul a hatalmas madarak az 5-6 gyerekes családoknak is kiadós ünnepi fogást jelentett.

Egyre több helyen a pulyka a karácsonyi menü főfogása

Egyre több helyen a pulyka a karácsonyi menü főfogása

– A falusi kultúrának és a tanyavilágnak is része volt a pulyka. 10-20-30 pulykát tartottak egy tanyán, és ez természetesen a család élelmezéséhez hozzájárult – mondta Oláh János, a Debreceni Egyetem gyakorlóhely-vezetője.

A pulyka ráadásul zsírszegény, így nem terheli meg a gyomrot. Sok karácsonyi fogás viszont igen. A legújabb kutatások szerint a sok zsíros, cukros étel a sejtek működését, osztódását is befolyásolják. Vannak olyan alapanyagok is, mint például a fahéj, amely viszont kifejezetten jót tesz a szervezetnek.

– Segíti a cukroknak, a szénhidrátoknak a fölvételét és elégetését, így ilyen értelemben a fahéjnak fontos szerepe lehet abban, hogy a vércukorszint ne emelkedjen kóros szintek fölé – magyarázta Máthé Endre, a Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi Intézetének docens.

Vagyis a mézeskalácsban lévő fahéj hozzájárul, hogy a süteményben lévő cukor ne zsírrá alakuljon, hanem elégjen.