Pofozkodott a politikai tárgyaláson az államelnök protokollfőnöke

Asraf Gáni afgán elnök pénteken elbocsátotta protokollfőnökét, aki a kabuli kormányzat és a kandahári törzsi tanács egyeztetésén pofon vágta a tanács vezetőjét; ezzel pedig veszélybe sodorta kormány támogatottságát.

Asraf Gáni számára nagyon kínos az eset, hiszen a találkozó célja éppen az lett volna, hogy biztosítsa, fenntartsa és megerősítse a törzsek további támogatását az egységkormány felé a stratégiailag fontos térségben.

Ehhez képest az egyik törzsi vezető, Hadzsi Szajed Dzsan Hakrezval arról számolt be, hogy a pofont követően csak azért nem folyt vér, mert maga az államfő is jelen volt.

A régóta viszálykodó Naszím Sarifí protokollfőnök és Hadzsi Szajed Dzsan Hakrezval törzsi vezető az elején még csak válogatott sértéseket vágott egymás fejéhez, később azonban annyira eldurvult a szitkozódás, hogy a protokollfőnök behúzott egyet Hakrezvalnak.

Gáni még a helyszínen elbocsátotta alkalmazottját, és egy későbbi közleményben “mély sajnálatát” fejezte ki az incidens miatt és leszögezte, hogy a kandahári törzsi vezetők méltósága és büszkesége a sajátjáéhoz hasonlóan értékes számára.

Az elnök szavai azonban nem hatották meg a vezetőket, így Gáni komoly gondban lehet, hiszen az igen ingatag kormánya a törzsi vezetők támogatása nélkül még tovább gyengülne. A gondot pedig csak fokozza, hogy Kandahár az ország stratégiailag legfontosabb tartománya, nem mellesleg pedig a tálib lázadók fellegvára.

Az egyik legbefolyásosabb dél-afganisztáni törzs magas rangú tisztségviselője azt mondta, hogy nem elég a protokollfőnök elbocsátása, Sarifit bíróság elé kell állítani és börtönbe kell vetni ezért a sértésért és tiszteletlenségért. Egy másik törzsi vezető pedig úgy vélte, hogy az incidens a jövőben megnehezíti számukra a kormány támogatását.