Péntektől felfüggesztik az orosz-ukrán szabadkereskedelmet

Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta az orosz-ukrán szabadkereskedelem 2016. január 1-jén hatályba lépő felfüggesztéséről szóló törvényt szerdán, amely alól kivételt képez a földgázexport.

A törvényjavaslatot maga az államfő nyújtotta be az orosz törvényhozásba december 17-én, öt nappal később pedig az orosz duma elfogadta. A Putyin által szerdán jóváhagyott törvény Oroszország válasza arra, hogy január 1-jén életbe lép az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelemről szóló egyezmény, annak ellenére is, hogy Ukrajna jelenleg Oroszországgal közös szabadkereskedelmi övezet része. Ennek értelmében lehetővé válna az európai termékek vámmentes beáramlása Oroszországba Ukrajnán keresztül.

Moszkva korábban bejelentette, hogy Ukrajnával szemben is alkalmazza az EU-tagállamokkal szemben bevezetett élelmiszerembargót. A szabadkereskedelem felfüggesztése ugyanakkor nem érinti a földgázexport vámtarifáit.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kedden közölte, Kijev kész lemondani a Moszkva elleni szankciókról, ha Oroszország eltörli a Kijev elleni élelmiszerembargót, és teljesíti a szabadkereskedelmi övezetről megkötött szerződést. Az ukrán parlament a múlt héten fogadott el egy törvényt, amely felhatalmazza a kijevi kormányt, hogy gazdasági szankciókat vezessen be Oroszország ellen.

Az orosz elnök szerdán számos más törvényt is aláírt, így egy másik, a Krímmel kapcsolatos jogszabályt is, amelynek értelmében Oroszország átvállalja a félsziget lakosainak az ukrán pénzügyi intézmények felé való tartozásait. Putyin jóváhagyta azt a jogszabályt is, amely súlyos pénzbüntetés kiszabását teszi lehetővé a külföldi finanszírozást be nem jelentő oroszországi sajtóorgánumok számára.

Egy másik törvény pedig felfüggeszti a Törökországgal való 1997-es megállapodást, amelynek értelmében a két ország jogi segítséget nyújt egymásnak állampolgári, kereskedelmi és bűnügyi kérdésekben. Vlagyimir Putyin az orosz állampolgárok egészségét szem előtt tartva egy másik törvény aláírásával betiltotta a tubák kereskedelmét az Oroszországi Föderáció területén.