Papp László: még az idén meglehet a forrás a Latinovits Színházra

Kormányzati támogatásból kezdődhet meg a debreceni Csokonai Színház felújítása, még az idén – közölte a kultúráért felelős államtitkárság tájékoztatására hivatkozva a Magyar Idők című internetes hírportál.

A Latinovits Színház

A Latinovits Színház

A 150 éves debreceni színház felújítására egy kormányhatározat szerint rendelkezésre áll a szükséges összeg, a megyei jogú városok fejlesztési célú támogatásárára 24 milliárd forint van elkülönítve, ebből a keretből jutna a Csokonai korszerűsítésére is.

A színház felújításával kapcsolatban megjelent legfrissebb hírekkel kapcsolatban megkerestük a debreceni önkormányzatot. Papp László polgármester azt mondta, a Csokonai felújítása szorosan összefügg a Latinovits Színház befejezésével.

– Mindkét esetben fontos előrelépéseket tettünk az elmúlt hónapokban. A Csokonai Színház kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériumával folynak tárgyalások a program előkészítése érdekében, szeretnénk még ebben az évben elindítani, és be is fejezni a tervezést. A másik nagyon fontos feladat a Latinovits Színház befejezése. Két héttel ezelőtt találkoztam az illetékes államtitkárral, aki megnézte a színházat. A következő napokban-hetekben véglegesítjük a magyar és a román fél között a program végrehajtásával kapcsolatos álláspontokat. Ebbe a Latinovits Színházzal kapcsolatos debreceni szempontok már beépültek. Nagyon bízom abban, hogy rövidesen lezárul ez a folyamat és a következő hónapokban elindulhat a fejlesztés. Az első lépés, hogy egy pályázatot fogunk benyújtani arra a forrásra, amiből be lehet fejezni a színházat – nyilatkozta Papp László polgármester.

Mint ismert, a tervek szerint a Csapó utcai teátrumot a határon átívelő román-magyar ROHU programban fejeznék be. A polgármester kiemelte, a megfelelő belső infrastruktúra kialakítása a jelenlegi kalkuláció szerint meghaladja a hárommilliárd forintot. Papp László hangsúlyozta, ez a városi és a központi költségvetés számára is nagyon megterhelő lenne, de mivel a román-magyar közös programban kilencvenöt százalékos támogatást kaphat a beruházás, így ehhez csak minimális összeget kellene önerőként hozzátennie az államnak és Debrecennek.

Papp László

Papp László

Papp László hangsúlyozta, még ebben az évben szeretnék a pályázat útján elnyerni a beruházáshoz szükséges forrást, és még 2016-ban megkötnék a  támogatási szerződést is. A polgármester elmondta, valószínűleg 2017 elején kezdenének hozzá a Latinovits Színház belső felújításához, s ha ezzel 2018-ban végeznek, akkor költözhet át a Csokonai Színház társulata a Csapó utcai teátrumba – ekkor kezdődhet el ugyanis a 150 éves debreceni színház teljes körű korszerűsítése.

A polgármester megjegyezte, a Csokonai Színház esetében átfogó (külső-belső, színpadtechnikai) fejlesztésről lehet beszélni, ez a beruházás 5 milliárd forint körül alakulhat.

Korábban Komolay Szabolcs alpolgármester is azt nyilatkozta, hogy hamarosan elindulhat a felújítás előkészítése, de még mielőtt a Csokonai Színházat a pincétől a padlásig rendbe tennék, a régóta befejezetlenül álló Latinovits Színház ügyének végére kell pontot tenni. A Csapó utcai épületbe költözne át ugyanis a Csokonai társulata a felújítási munkák idejére, így lehetne biztosítani a debreceni színjátszás folyamatosságát.

Ha elkészül a Latinovits Színház, akkor egyfajta kulturális bölcső is lenne egyben, ahol bemutatkozási lehetőséget kaphatnának a romániai színtársulatok is. Debrecenben azt szeretnék, ha az intézmény falain belül színészképzés kezdődne, s a kilencezer négyzetméteres teátrumban a már a tanulmányaikat elvégzett fiatal színészeknek tartanának továbbképzéseket. Az épületben egyébként három színház, egy varieté-, egy stúdió- és egy kamaraszínház is helyet kap; az intézménytől azt várják, hogy teret adjon majd a Kárpát-medencei színjátszás fejlesztésének.