Papp László: a jót megőriztük, és a veszélyt távol tartottuk Debrecentől

Könyörgés a békéért – ezzel a címmel hirdette meg a Kodály Kórus 2016-os újévindító, ingyenes koncertjét, melyre a Nagytemplomba várták a zenekedvelő közönséget. Idén Rohmann Ditta csellóművész vendégszereplésével énekeltek békéért fohászkodó kórusműveket a Kodály Kórus énekesei: többek között Bach, Allegri, és Kodály Zoltán darabjait adták elő.

Az esztendő első napján nagyon sokan voltak a Nagytemplomban ezen az eseményen, melyet jelenlétével megtisztelt Debrecen polgármestere, Papp László is, valamint Fekete Károly református püspök. Papp László polgármester a Himnusz elhangzása után elmondta újévi köszöntőjét e történelmi falak között.

– A Kodály Filharmonikusok csodálatos koncertjével ünnepélyes keretek között kezdhetjük el az új évet, hiszen visszavonhatatlanul múltunk részévé vált az a 2015-ös év, amely sok tekintetben megújulást és változásokat hozott, ugyanakkor pedig a mai nappal kezdetét vette egy reményteli és a jövőt alapvetően meghatározó év, a 2016-os esztendő.

Az óesztendő egy jövőbe tekintő év volt, amely egyben vallási megújulást is hozott Debrecennek, hiszen Fekete Károly püspök úr személyében a Tiszántúli Református Egyházkerület élén, Palánki Ferenc személyében a Debrecen-Nyíregyháza Római Katolikus Egyházmegye élén köszönthettünk új püspököket, és városunk érseki székhellyé válásnak köszönhetően Kocsis Fülöp érsek úr kezdhette meg munkáját a magyar görögkatolikusok vezetőjeként.

Debrecen számára a mögöttünk hagyott év a béke, az egyetértés és az együttműködés éve volt, hiszen városunk jó példáját adta annak, hogyan lehet egymást is támogatva, tisztelve előre vinni Debrecen életét – legyen szó a város és az egyházak, a város és az egyetem vagy a város és a gazdasági élet szereplőinek kapcsolatáról.

Debrecen ma békés, együttműködő, fejlődő arcát mutatja az országnak és a világnak, de tudjuk jól, hogy 2015 nem mindenhol jellemezhető ezekkel a jelzőkkel. Háborús konfliktusok, migrációs válság és a világot megrázó terrorcselekmények törték meg a nyugalmat.

Ezek is hozzátartoztak az elmúlt esztendő történéseihez. Amikor búcsúztatunk egy évet és elkezdünk egy újat, akkor kötelességünk nem csak a szépről, hanem a szomorú dolgokról is megemlékezni. Emlékezni azokra, akik már nem köszönthetik velünk az új esztendőt, gondolni azokra, akik betegségben, nélkülözésben töltötték a mögöttünk hagyott évet. Hajtsunk fejet azok előtt, akik áldozatai lettek 2015-ben az értelmetlen pusztításnak, terrornak és azok előtt is, akik nehéz sorsuk ellenére is hittel fordulnak embertársaik és a jövő felé!

A világban zajló folyamatok ellenére is úgy köszönhettünk el 2015-től, hogy elmondhattuk: a jót megőriztük, és a veszélyt távol tartottuk az országtól és a várostól, hiszen 2015 legnagyobb kihívására, a migrációs válságra sikerült megfelelő választ adni, sikerült az országot és – a menekülttábor bezárásának köszönhetően – Debrecent is megvédeni.

Hiszek abban, hogy városunk fejlődése, az ehhez feltétlenül szükséges együttműködés képessége 2016-ban is töretlen és meghatározó lesz. Hiszek abban, hogy Debrecen pozitív kisugárzása, szellemisége, regionális szerepköre, gazdasága 2016-ban is tovább erősödik.

Minden új esztendő új gondolatokat, törekvéseket, célokat hoz magával. Meg kell látni az előttünk lévő lehetőségeket és tettekkel valóra kell azokat váltani.

Tegyük az új esztendőt, hittel, cselekvéssel és munkával teljessé és eredményessé.

Mindehhez a feltételek adottak, hiszen mind a város, mind az ország életében új perspektívák jelennek meg. 2016 egyik nagy lehetősége a fiatal korosztályok számára elérhetővé váló családi adó- és lakáshoz jutást segítő kedvezmények, amelyek évtizedek óta először adhatnak hatásos választ Magyarország demográfiai problémáira. A kormány intézkedéseinek jelentősége: gondoskodás a családokról, és általuk az ország jövőjéről is.

A város töretlen fejlődése érdekében a Kormánnyal megkötött megállapodások, az a több mint 100 milliárd forint, amelyet a következő 5 évben használhatunk fel, tudja biztosítani, hogy Debrecen olyan város legyen, amely vonzó életminőséget biztosít polgárai számára, képes munkát adni, gondoskodni a biztonságról, valamint vezető szerepe van a bennünket körülvevő nemzetközi régióban.

Az új főpályaudvar, a dinamikusan fejlődő repülőtér, oktatási intézményeink, a tervezett Nemzetközi Iskola, a megújuló színházak, az épülő kertségi úthálózat, a továbbfejlődő Nagyerdő mind-mind azt mutatják, hogy a város fejlődése 2016-ban is töretlen és dinamikus lesz. Optimizmusunkat erősíti, hogy a város gazdasága az elmúlt év adatai alapján erősebb, mint bármikor korábban, és amelynek köszönhetően jelentősen nőtt a Debrecenben munkát vállalók száma – mondta a polgármester.

– Köszönöm, hogy együtt dolgozhattunk 2015-ben is Debrecen sikeréért, köszönöm a támogatásukat, biztatásaikat és bizalmukat, s kívánom valamennyiüknek, hogy legyen áldott, békés, szeretetteljes és sikeres az új esztendő! – zárta gondolatait Papp László, majd a koncerthez tartalmas és emlékezetes szórakozást kívánt.