Papp László: 500 millió forintot ad a város az egyházak támogatására

Ezt Papp László polgármester jelentette be a városházán. Debrecen első embere dolgozószobájában fogadta a Tiszántúli Református Egyházkerület, a debreceni székhelyű hajdúdorogi görögkatolikus főegyházmegye és a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye vezetőit, akikkel a források felhasználásáról egyeztetett.

Debrecenben példás a történelmi egyházak és a városvezetés együttműködése

Debrecenben példás a történelmi egyházak és a városvezetés együttműködése

Tavaly óta Debrecen már három történelmi nagyegyház székhelye. A reformátusok és a római katolikusok mellett a görög katolikus metropólia központja is itt van. Papp László polgármester a mai püspöki kerekasztal beszélgetésen kiemelte: az egyházak nagyon fontos szerepet töltenek be a város életében, ezért Debrecen még az eddigieknél is jobb, szorosabb együttműködésre törekszik velük a jövőben. A városvezető emlékeztetett: a közgyűlés  olyan településfejlesztési programot fogadott el, ami 500 millió forintot szán kifejezetten egyházi fejlesztésekre.

– Ennek a megbeszélésnek részben az a célja, hogy a forrás felhasználásáról beszéljünk és el tudjuk indítani azokat a folyamatokat, amelyek kapcsán a város a keretből tudja a jelenlévő egyházi vezetők által megfogalmazott prioritásokat támogatni – mondta el Papp László polgármester.

Fekete Károly református püspök, Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Palánki Ferenc megyéspüspök a találkozó sajtónyilvános kezdetén egyaránt országosan példamutatónak nevezte, hogy a város önkormányzata költségvetési szinten is elkötelezi magát az egyházak támogatására.

– Azt, hogy a város az egyházainkra nem csak figyelmet, hanem elkülönített összeget is szán, és velünk egyeztetve, nem nélkülünk kívánja felhasználni, országosan is példamutató – hangsúlyozta Fekete Károly.

Papp László azt is közölte, hogy még a költségvetés elfogadása előtt találkozni fog a városban működő kisebb egyházak vezetőivel is.