Óvodát építenek a kárpátaljai Salánkon debreceni segítséggel

Sok gyermeket a szülők, nagyszülők nevelnek a kárpátaljai Salánkon, annyi gyerek születik ugyanis a kárpátaljai faluban, hogy jó részüknek nem jut hely az óvodában. Az intézményt egy új szárnnyal szeretnék bővíteni, melyben egy új csoportszoba és tornaterem is helyet kapna.

A salánki óvodában jelenleg nem jut hely minden gyereknek

A salánki óvodában jelenleg nem jut hely minden gyereknek

A debreceni közgyűlés tavaly májusban határozott arról, hogy a város 21 millió forinttal támogatja Salánkot. Az új szárny alapkövét októberben rakták le. Most újabb segítséget kap a cívisvárostól a határon túli község. Szombaton Debrecen Város Báljához – a tavalyi évhez hasonlóan ismét – egy jótékonysági kezdeményezés kapcsolódik.

– Debrecen bálja azt a jótékonysági célt tűzte ki maga elé, hogy folytatva az előző évben elindított folyamatot, eljuttatjuk a befejezés stádiumába az óvodafejlesztést Salánkon – mondta el a keddi sajtótájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere.

salank2Aljohin Viktor, Salánk polgármestere a tájékoztatón arról beszélt, hogy öt évvel ezelőtt kezdték tervezni a bővítést, de a költségvetést már két alkalommal kellett módosítani a külső körülmények, például a pénzromlás miatt.

– A Debrecentől kapott 21 millió forinttal az új szárny 60-70 százalékos készültségben van. Amikor már úgy tűnt, hogy a 2010-től dédelgetett álmunk kudarccá válik, akkor karolt fel minket Debrecen városa – hallhattuk Aljohin Viktort.

Debrecen Város Bálját ismét együtt rendezi meg szombaton a város, az egyetem, valamint a kereskedelmi és iparkamara. A rendezvényen egyebek mellett fellépnek a Debreceni Filharmonikusok és bemutatkoznak a zeneművészeti egyetem hallgatói is. A program részeként hirdetik ki, hogy – a Dehír.hu hírportál és a Debrecen Televízió által meghirdetett szavazás nyomán – ki lett az év embere Debrecenben, és ott kapják meg az elismeréseket a kategóriák győztesei is.