Öt lakás vált lakhatatlanná a Trombitás utcai tűzben – fotókkal, videóval

Egy második emeleti lakásban csaptak fel a lángok múlt hét pénteken egy Trombitás utcai társasházban. Úgy tudjuk, egy zárlatos porszívó okozta a tüzet, a katasztrófavédelem ugyanakkor még vizsgálja a tűz keletkezésének körülményeit.

Megolvadt redőnyök, fólia az ablakok helyén

Megolvadt redőnyök, fólia az ablakok helyén

Huszonegy tűzoltó küzdött a lángokkal, amelyek az ablakon át négy másik lakásra is átterjedtek. A megégett tetőszerkezetet is meg kellett bontani, hogy parázsló szarufák után kutatva át tudják vizsgálni a tetőt. Közben a lakók az utcán állva nézték a füstölgő házukat. Huszonhárman voltak odahaza, nekik kellett elhagyniuk az otthonaikat, amíg a tűzoltók dolgoztak.

Teljesen kiégett az a szoba, amiben a tűz keletkezett, emellett négy másik lakásnak egy-egy szobája szenvedett károkat a lángok miatt. Ezekben most nincs se gáz, se víz, se áram. A lakhatatlanná vált otthonok lakói egyelőre rokonokhoz, barátokhoz költöztek. A károk felmérése még tart, úgy tudjuk, több millió forintba kerül majd a helyreállítás. Információnk szerint a társasháznak van biztosítása.

A lakók gyors jelzésének köszönhetően hamar kiérkeztek a tűzoltók, és negyed óra alatt eloltották a lángokat. A tetőszerkezet átvizsgálása és a sérült épületrészek lefedése azonban több órát vett igénybe – mondta Nagy Imre, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője

Galéria megnyitása (7 kép )

A tűzoltó ezredes hozzátette, ha egy társasházban, panelházban tűz üt ki, a lakók legfontosabb feladata a katasztrófavédelem értesítése mellett a menekülés. Ilyenkor ne a liftet, hanem a lépcsőházat használjuk, de azt is csak akkor, ha biztonságos. Ha viszont már füsttel telítődnek a menekülési utak, akkor az ablakon keresztül kell segítséget hívni.

A Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője hangsúlyozta: a családi házakhoz képest a társasházak esetében jóval nagyobb az egyéni felelősség az épülettüzek megelőzésében. Egy-egy lakónak a meggondolatlansága ugyanis akkora tüzet okozhat, ami akár egy utcányi embert is veszélybe sodorhat.

DehirTöbb milliós kár a Trombitás utcai tűzben