Orbán Viktor: a baloldal nem tekinti igazi veszélynek a terrorizmust

A miniszterelnök szerint a baloldal nem tekinti igazi veszélynek a terrorveszélyt. Orbán Viktor ezt pénteken mondta a Kossuth Rádióban a tervezett alkotmánymódosításról szólva, amely alapján önálló tényállás lenne az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a Magyar Rádió stúdiójában – MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő szerint Európa további terrorfenyegetettségnek néz elébe, ezért a kontinens minél több országában a kormányok rendelkezésére kellene bocsátani a szükséges eszközöket.

Arra a kérdésre, hogy a magyar alkotmányban most szereplő különleges jogrendek nem jelentenek-e elegendő eszközt, Orbán Viktor azt felelte: így van, ez a helyzet.

Jelezte, óvatosan kell eljárni, mert a szabadságjogok fontosak, azokat az indokoltnál jobban nem szabad korlátozni, de “első helyre az emberek biztonságát kell tenni”.

A 2010 előtti oktatási rendszerhez nem szabad visszatérni – közölte pénteken Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint a kormány jó irányba indult el az oktatásban.

Hat évvel ezelőtt egy pénzügyileg csődbe ment oktatási rendszerrel és a magyar gyermekek folyamatosan romló teljesítményével kellett szembenéznie a kormánynak. “Oda nem szabad visszamenni, ahonnan elindultunk. (…) Mindenképpen változtatni kellett, szerintem jó irányba indultunk el” – mondta, hangsúlyozva, hogy az oktatási vita középpontjában a gyermeknek kell állnia.

A kabinet a nyílt kormányzás híve, mindenki véleményére kíváncsiak – közölte.