Online segítséget kaphatnak az autósok a nagyvárosi parkoláshoz

CES: A szórakoztatóipari elektronikai rendezvényen, Las Vegasban mutatta be a Bosch a parkolást segítő tervezett online fejlesztését.

A modern autók parkolássegítője a Bosch szerint jelentősen megkönnyítené azok dolgát, akik a belvárosokban keresnek szabad helyet. Volkmar Denner Bosch-főnök elmondása szerint az internetes parkolókeresés koncepciója az, hogy az autók érzékelői felismerik az üres helyeket az utcák szélén, az adatot feltöltik egy adatbankba, hogy a többi, parkolóra vadászó sofőr gyorsabban le tudja tenni a kocsiját.

“A belvárosi forgalom 30 százaléka keletkezik abból, hogy az autósok nem találnak magunknak szabad parkolót. Ezen enyhíthetnek az autókba vagy a parkolóhelyekre telepített érzékelők” – magyarázta Denner a kiállításon kedden.

A “közösségi alapú parkolásnál” az autó felismeri és felméri az utcák szélén parkoló autók közötti üres helyeket, miközben elhalad mellettük. Az információt egy online térképre küldi, amelyet okostelefonra vagy navigációs rendszerre lehet letölteni és megnézni.

“Időt, pénzt, idegességet spórolva, kerülőutak nélkül találhatnak maguknak parkolási lehetőségek azok, aki a lakónegyedekben vagy a belvárosokban szeretnének járművükkel megállni. A környezetet is kímélné a módszer” – fogalmazott Denner.