Olimpiai helyszín lehet Debrecen, garanciát vállal a város

Tavaly nyáron döntött arról az Országgyűlés, hogy támogatja a 2024-es nyári olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándékot. Debrecen – mint az egyik lehetséges vidéki helyszín – nem sokkal később támogatta a pályázati szándékot.

Debrecen számos világversenynek adott már otthont, legutóbb a kosár Eb meccseinek

Debrecen számos világversenynek adott már otthont, legutóbb a kosár Eb meccseinek

A közgyűlés csütörtöki ülésén újból téma volt az olimpia, a pályázat részeként ugyanis valamennyi olimpiai eseménynek otthont adó városnak alá kell írnia egy garancialevelet, amelyben elfogadják a Rendező Város Szerződésének, az Olimpiai Chartának, valamint a NOB Etikai Kódexének rendelkezéseit. A közgyűlés úgy határozott, felhatalmazza Papp László polgármestert a garanciavállalás aláírására.

A polgármester korábban úgy nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, hogy „a futballtornát eleve több városban rendezik, úgyhogy azt szinte természetesnek látnánk, ha nálunk is lennének csoportmeccsek. De hát kész és gyönyörű a stadion, már holnap megrendezhetnénk a tornát. Aztán a Főnix Csarnok adottságaira építve, szívesen látnánk teremsportokat, kézilabdát, kosárlabdát, no meg tornát. Még az úszás vagy a vízilabda is jöhetne, bár e téren Budapesttel nem tudunk és nem is akarunk konkurálni. Bár már ott tartanánk, hogy a sportágakat osztogatnánk.”

Budapest mellett a jelen állás szerint Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma száll harcba a 2024-es nyári olimpia és paralimpia játékok megrendezési jogáért. A 2024-es olimpia helyszínéről 2017 szeptemberében, a NOB 130. nemzetközi konferenciáján döntenek. Szerdán az már eldőlt, hogy nem lesz népszavazás itthon az olimpiai pályázatról, a  Kúria ugyanis megtagadta az erről szóló népszavazási kérdés hitelesítését.