Obama fellép a fegyverlobbi ellen, szigorú intézkedéseket tervez

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint kedden délelőtt jelenti be, hogy miként és milyen eszközökkel kívánja korlátozni a fegyverviselést az Egyesült Államokban – közölte hivatala.

A fegyverviselés korlátozásának kérdése megosztja az amerikai társadalmat

A fegyverviselés korlátozásának kérdése megosztja az amerikai társadalmat

Az elnök bejelentése előtt a Fehér Ház nyilvánosságra hozott néhány részletet a készülő intézkedésekből. Eszerint Obama a lőfegyvereket vásárlók kötelező ellenőrzésének szigorítását fogja elrendelni, és még több bolt számára teszi engedélykötelessé a kézifegyverek árusítását.

E döntések életbe léptetése a Fehér Ház szerint az elnök hatáskörébe tartozik, így ezekben az ügyekben nem kell a kongresszushoz fordulnia.

Az intézkedéscsomag keretében ezentúl minden fegyvert árusító cégnek és személynek engedélyt kell kérnie a forgalmazáshoz az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodájától (ATF), továbbá mindannyiuknak alaposan meg kell vizsgálniuk a potenciális vásárlók hátterét. Ez jelenleg csak a szövetségi engedéllyel rendelkező fegyverárusító helyek számára kötelező, de sokan árulnak lőfegyvert enélkül, például bemutatókon vagy az interneten keresztül.

A tízpontos intézkedés-sorozat egyik rendelkezése azt is előírja, hogy a szövetségi államoknak információt kell szolgáltatniuk a mentális betegségekkel kezelt vagy családon belüli erőszakért elítélt személyekről. Ezzel egyidejűleg az elnök 500 millió dolláros keret megszavazást kéri majd a kongresszustól a mentális betegek helyzetének javítására.
Egy további intézkedésként belső átcsoportosítással ötven százalékkal megnövelik a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) állományán belül azon szakemberek létszámát, akik a háttérellenőrzések végrehajtásáért felelnek.

“Ezek az intézkedések nemcsak hogy beleférnek a hatáskörömbe, és a végrehajtó hatalom hatáskörébe is, hanem találkoznak az amerikaiak elsöprő többségének – köztük a lőfegyver-tulajdonosoknak is – a véleményével” – fogalmazott az elnök újságíróknak a Loretta Lynch igazságügyi miniszterrel folytatott hétfő délelőtti megbeszélése után. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az intézkedéscsomag nem tudja majd elejét venni minden tömegmészárlásnak vagy erőszakos cselekedetnek, de életeket menthet majd.

A fegyverviselés korlátozásának kérdése hosszú évek óta központi társadalmi-politikai kérdés az Egyesült Államokban. Obama elnök minden eddigi próbálkozása a szigorításra megfeneklett a kongresszus ellenállásán. A képviselőház elnöke, a republikánus párti Paul Ryan hétfőn – már a Fehér Ház bejelentése előtt – közleményben utasította el az elnök terveit.