Németországban csaknem 900 támadás történt menekültszállások ellen idén

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint hétfőig, december 21-ig 875 különböző fajtájú atrocitás, támadás történt menedékkérők, menekültek szállásai ellen. Ezek túlnyomó többsége, 783 eset ma BKA szerint szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény, 92 esetnél pedig nem lehet egyértelműen megállapítani politikai motivációt. Tavaly 199 támadás, atrocitás történt menekültszállások ellen, köztük 177 szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény.

Az idén a rongálás volt a leggyakrabban előforduló típus, 314 ilyen eset került be a statisztikába. Az úgynevezett propaganda bűncselekmények kategóriájába 178 eset tartozik. Ebbe a csoportba például azokat az esetek sorolják, amikor menekültszállások falára náci horogkeresztet – tiltott önkényuralmi jelképet – mázolnak. Az uszítás sem ritka a menedékkérőket ellátó intézményeknél, ebbe a kategóriába 103 ügy tartozik. Kiemelkedő mértékben emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, a tavalyi 28 után az idén december 21-ig 148 esetet jegyeztek fel. Ezen belül a gyújtogatások száma a tavalyi 6-ról 77-re emelkedett.

A támadások, atrocitások száma “ijesztő” mértékben emelkedik – mondta a Bild című lapnak Holger Münch, a BKA elnöke, rámutatva, hogy az erőszakos bűncselekményekben több mint ötszörös, a gyújtogatásoknál 13-szoros a növekedés. Az is egyre inkább tapasztalható, hogy a szélsőjobboldali “színtér kiaknázza a lakosságban élő aggodalmat, és ezzel hozzájárul a menedékkérők, külföldiek és muzulmánok elleni további radikalizálódáshoz” – tette hozzá.

A hatóságok határozottan fellépnek e tendenciával szemben, és ez nem csupán a bűncselekmények következetes üldözését jelenti, hanem azt is, hogy a rendőrség felvilágosítással válaszol a “dezinformációs kampányokra”, és megkeresi és megbünteti a közösségi oldalakon gyűlölködőket  – emelte ki a BKA elnöke.