Nem tétlenkedik az új esztendőben sem az ismert debreceni művész

Ismert és sokoldalú egyénisége a debreceni képzőművészeti életnek Burai István. Gondolnánk, hogy idén tavasszal már 65 éves lesz? Csak így lehet, mert 1951-ben született, itt, a cívisvárosban… Művészeti tanulmányait képzőművészeti szabadiskolában végezte. 1969-1985 között tagja volt a Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Körnek és Stúdiónak, ahol Félegyházi László és Bíró Lajos voltak mesterei. 1988-től a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete grafikus szakosztályának illetve Országos Választmánynak tagja.
1998 óta a Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége festőszakosztályának, 2002 óta a Magyar Festők Társaságának tagja, emellett egyik alapítója a Művészek- és Műpártolók Debreceni Egyesületének, az Ajtósi Dürer Grafikai Egyesületnek pedig alelnöke. 1990-1993-ig a Hajdúböszörményi, 2001-2005-ig a Hortobágyi művésztelep vezetője. (Még több mindent megtudhatunk róla abból a könyvből, mely 2014-ben jelent meg, s mely bevezeti az olvasókat e több mint negyven éve alkotó művész világába.)

Burai István képei előtt

Burai István képei előtt

Ha szeretnénk felsorolni, hol, s merre szerepelt már tárlatokon alkotásaival, bele sem igen férne ebbe a cikkbe. A Sesztina Galéria látogatói éppen úgy találkozhattak alkotásaival, mint ahogy a Szent József Gimnázium tanulói és tanárai, vagy Paderborn, Debrecen testvárosa műértő közönsége is. Ahogy mindaz, amit valaha festett, rajzolt, vagy szoborként alkotott sem férne el akárhol, hiszen kreatív, termékeny művészről van szó.

Munkáit most a rendhagyó debreceni kiállítóhelyek táborát gyarapító Képnézegető Galériában láthatjuk (ami a Belvárosi Kézműves Étkezdében, a Bajcsy-Zsilinszky utcai Both-Dega Imbiszben található), s ahol azok is belekóstolhatnak a művészet világába Burai István képei segítségével, akik egyébként nem feltétlenül járnak tárlatmegnyitókra. Ahogy a háziasszony, Bothné Dóra megjegyezte, nem csak kenyérrel él az ember, és szükség van arra, hogy a hétköznapokban is feltöltődjünk a szépséggel, a művészettel.