Nem siránkozni kell, hogy rossz a világ, hanem jobbá kell tenni

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke a hívek előtt elmondta: ezen az éjszakán visszaemlékezünk arra, hogy Isten emberré vált, végtelen utat tett meg, hogy kisgyerekként megjelenhessen. Az, hogy Isten emberré lett, csodálatos misztérium. Kétezer év óta milliók indulnak el követni a csillagot, amely elvezeti őket életük céljához.

Megteltek a templomok

Megteltek a templomok

– De vajon érdemes érdemes volt-e emberré lenni? – tette fel a kérdést a püspök.

Hogy Isten fia emberré lett, az feladat számunkra is, mert mi is emberek vagyunk – folytatta Palánki Ferenc. – Emberré lenni azt jelenti, hogy rendelkezni kell egyrészről a rácsodálkozás képességére. Rácsodálkozás egymásra és az emberi létre. A létezés ugyanis nem szükségszerű.

A másik fontos képesség az imádság képessége. Csak az egyetlen Istent lehet imádni. A többi dolgot csak szerethetjük, nem imádhatjuk – hangsúlyozta a püspök. – A harmadik pedig a szolgálat szeretetének a képessége. Az ő emberségét akkor követjük, ha szolgálunk. Ez azt jelenti, hogy tudni kell másokért élni. Az igazi boldogság ugyanis az, ha oda tudjuk adni az életünk valaki szolgálatáért. A szülők és a papok tudják leginkább mit is jelent másokért élni. Abban van ugyanis az igazi boldogság, ha tudunk másokért élni. Nem siránkozni kell, hogy rossz a világ, hanem jobbá kell tenni.

A kérdésre a válasz, hogy vajon megérte-e emberré lenni az, hogy akarok-e olyan ember lenni, amiért érdemes volt. – mutatott rá a megyéspüspök. – Akivel, ha találkozik az Isten, azt mondja: érted érdemes volt. A világ nem volt szép, ezért jött, és a mi szívünkkel kezdi. Nem panaszkodni kell, hanem a jelen helyzetből ki kell tudni jobban jönni. Ha rá tudunk csodálkozni a másik emberben élő Istenre, ha imádni tudjuk az Istent, és egymást szeretetben tudjuk szolgálni, akkor tud épülni Isten országa. És akkor a mi életünkben is kiteljesedhet ez az ország. És akkor boldogok lehetünk.

A görögkatolikus hívek előtt Debrecenben Kocsis Fülöp érsek-metropolita beszélt az éjféli misén. Elmondta: karácsonykor minden megmozdul, még az ég csillagai is útra kelnek. Annak idején a nagy mozgolódás közepette nem vették észre, hogy eljött a Messiás – pedig erre vártak. Nem vették észre, hogy beteljesült nem csak az évszázados Messiás-várás, hanem az idők teljességében az emberiség célja. De a megérkező három napkeleti bölcs megértette, mit jelent a nagy mozgolódás, nem csupán népszámlálást, hanem azt: beteljesedik az idő, Isten elküldi hozzánk egyszülött fiát, aki asszonytól születik.

Fulop1

Kocsis Fülöp Jézus Krisztusra utalva kijelentette: az embereknek szükségük van vezetőre, akinek szava van, akire felnéznek.

– Sajnos ma kevés az ilyen ember – jelentette ki az érsek-metropolita. – Olyan vezetőkre van szükségünk, akikre, ha felnézünk, tudjuk az irányt és tudjuk, merre van a fönn és merre van a lenn. Mert, ha ezt nem tudjuk, azt sem tudjuk, merre van a jobbra és a balra, és merre van az előre és a hátra. S, ha elvesztítjük a fönti irányt, elveszítjük a növekedés képességét is.

Vállalnunk kell a vezetői szerepet, hangsúlyozta Kocsis Fülöp, akár a munkahelyeket, akár a családban, hogy a ránk bízottak el ne tévedjenek. Fontos, hogy a gyerekek érezzék, vezeti őket valaki, hogy fölnézhetnek a szüleikre.