Nem lesz fehér karácsonyunk, szilveszterre talán érkezik némi havazás

Noha a téli napforduló (a csillagászati tél kezdete) az északi féltekén december 21-én van, az idén hivatalosan december 22-én hajnali 5:49:05-kor regisztrálták a meteorológusok. Innentől kezdve az Egyenlítőtől északra ismét hosszabbodnak a napok – de ne örüljünk túlságosan, hiszen az igazi télből mostanáig még nem kaptunk ízelítőt, tehér jönnek még fagyos napok.

De nem azonnal.

Karácsonykor semmi esély arra, hogy essen egy kis hó, az időjárási előrejelzések szerint ezen a héten országszerte végig 6-9 fok lesz napközben, de éjszaka sem süllyed a hőmérséklet 0 fok alá.

Jövő hét hétfőtől azonban már érkezhetnek az éjszakai fagyok, csütörtöktől, vagyis szilveszter napjától pedig már havazás, hószállingózás is jöhet. Éjszaka ekkor már mínusz 5 fokos fagy lesz, napközben viszont plusz 2 fokra számíthatunk, így vélhetően az a hótakaró nem sokáig marad meg. Talán a hegyekben.

Debrecenben ezen a héten kedden és szerdán sok napsütés és 10 fokot súroló hőmérséklet lesz. Csütörtökre borúsabb idő, s pár fokkal alacsonyabb hőmérsékleti érték várható. Ez az idő megmarad az óesztendő valamennyi hátralevő napjára: dél tájban 5-7, éjszaka 1-3 fok ígérkezik, s ebben az állandóságban a vasárnap és hétfő hozhat némi változatosságot – több napsütés formájában.

Szilveszterkor fagypont körüli hőmérsékletnél koccinthatunk a szabadban, s nem kizárt, hogy hószállingózással köszönt be Debrecenbe az új esztendő.