Nem kell sokat várni a debreceni érseki palota megszületésére

Debrecen közgyűlése idén áprilisban döntött arról, hogy ingyenes hasznosításba adja a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegyének az egykori Debrecen Hotelt és a Hatvani kollégiumot. Az egymás mellett álló két Petőfi téri épület évek óta üres, mindkettő  felújításra szorul. Orbán Viktor miniszterelnök májusban a cívisvárosban jelentette be, hogy a kormány pénzügyi támogatást nyújt a debreceni székhelyű főegyházmegye kiépítéséhez.

Már készítik a görögkatolikus érseki palota kiviteli terveit

Már készítik a görögkatolikus érseki palota kiviteli terveit

– Meggyőződésünk szerint ez hozzájárul a görögkatolikus egyház, a Vatikán és Magyarország kormánya közötti jó kapcsolat fenntartásához, elmélyítéséhez és reményeink szerint megerősíti nemzeti és európai identitásunkat – mondta akkor a kormányfő.

A Petőfi téri ingatlanokban az egyházi hivatalok mellett kollégiumot, roma szakkollégiumot és úgynevezett lelki egészségházat is kialakítanak. A régi Hatvani kollégium épületének már készülnek a kiviteli tervei, ezt 7,5 millió forintból készíti el a pályázat nyertese.

– Lezárult a terveknek elkészíttetésének a közbeszerzése, most éppen folyamatban van ezekben a napokban, hetekben a kiviteli tervek elkészítése, ami feltétele annak, hogy reményeink szerint jövő év elején, januárjában már akár a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás is elindulhat – nyilatkozta Seszták István, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye főhelynöke.

Mint mondta, ha minden jól megy, akkor legkorábban jövő nyárra készülhet el az érseki palota.

A magyar kormány 2,3 milliárd forinttal támogatja a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegyét, ezt a pénzt 3 év alatt használhatja fel az egyház.