Nem belga, hanem francia szervezhette a Párizsi terrortámadásokat

A francia állampolgárságú Salim Benghalem irányíthatta a párizsi terrortámadásokat a terrorizmust kutató és elemző intézet (TRAC) jelentése szerint. A fiatalember jelenleg feltehetően Szíriában tartózkodik – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap hétfőn.

A legújabb nyomozati eredmények szerint nem a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaoud lehetett a november 13-án, Párizsban elkövetett, 130 ember halálát követelő terrortámadások kitervelője, hanem az a francia Salim Benghalem, akit távollétében tizenöt év börtönbüntetésre ítéltek január elején.

A terrorizmust kutató és elemző intézet (TRAC) szerint Benghalem azóta is Szíriában van, ahol további merényletek előkészítésén dolgozhat. A fiatalember egy terrorista hálózat tagjaként tevékenykedik, amely Európa területén tervezett támadásokhoz szállít terroristákat a közel-keleti országból – közölte Veryan Khan, az intézet igazgatója.

Abdelhamid Abaaoud, aki a merényleteket követően, november 18-án Saint-Denis-ben, Párizs jobbára bevándorlók által lakott északi külvárosának egyik lakásában egy rendőrségi akció során halt meg, csak összehangolhatta a támadássorozatot – pontosított az igazgató.

A harmincöt éves Salim Benghalem, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben és szerepel az Egyesült Államok “feketelistáján”, 2013 óta feltehetőleg Szíriából szervezi a francia dzsihadista újoncok toborzását.

A francia hatóságok négy francia újságíró elrablásával is vádolják Benghalemet, aki feltehetően a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylet elkövetetőivel is kapcsolatban lehetett.

Benghalem felesége, aki gyerekeikkel együtt jött vissza Szíriából januárban, a nyomozóknak azt mondta: férje kizárólag támadások végrehajtása céljából tér majd haza, nem azért, hogy a bíróság elé álljon.