Nehezebb és drágább lehet a jogosítvány megszerzése – videóval

Minden jogosítvány-kategória KRESZ-vizsgájába bekerült az új formátumú kérdéstípus, ami a korábbiaknál élethűbben ábrázolja a forgalmi helyzeteket. Egy három pontos és egy egy pontot érő animációval illusztrált feladat szerepel mostantól a KRESZ-kérdéssorokban. A hagyományos és a mozgóképes kérdésekre is egy perc alatt kell válaszolni, de az animáció akár többszöri megtekintése sok időt elvihet a kérdésenként rendelkezésre álló rövid időből.

jogsinagy

– Ezt a képet meg lehet állítani több alkalommal is, ezeknek a mozgóképeknek az időtartama körülbelül 10 másodperc. Természetesen ha többször állítja meg a jelölt ezt a motivációs képet, akkor is jól kell gazdálkodni az egy perccel, ugyanis abból nem szabad kifutni – mondta Tarr Mihály Sándor, a  Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezető vizsgabiztosa.

Az oktatók alapvetően jó lépésnek tartják a kérdéssorok régóta esedékes technikai korszerűsítését, de arra is felhívják a figyelmet, hogy más típusú felkészülés és akár több gyakorlás is szükséges a modernizált KRESZ-vizsgához. A mozgóképes feladatok abban is hasonlítanak a valóságos közlekedési helyzetekhez, hogy nem minden esetben könnyű gyors és helyes döntést hozni.

– Abba az egy percbe, amikor a kérdés megjelenik, beletartozik az animáció elindítása, megállítása, értékelése, tehát ezzel is azt próbáljuk hangsúlyozni, hogy ne csak magoljuk be a válaszokat, hanem értsük meg, és akkor a tudásunk is megfelelő lesz – hallhattuk Horváth László járművezető-oktatót.

Az új formátumú kérdések miatt a tananyagot is korszerűsíteni kell. Autósiskolai becslések szerint ez akár 5-10 ezer forinttal is növelheti a jelenleg 20-30 ezer forintos KRESZ-tanfolyamok árát.

DehirNem lesz egyszerű jogsit szerezni, többe is kerülhet