„Ne turkáljunk egymás zsebében!” – kemény kérdéseket kapott Szima Gábor a Loki-ankéton (fotókkal)

Ankétot tartott szerda délután a Loki Szurkolók Egyesülete. Bocs, mégsem, csak szeretett volna, de a DVSC cégvezetője még decemberben elküldte őket a búsba, mondván, aki bojkottálja a Loki meccseit, az csak ne szervezzen ankétot. Majd fognak ők, januárban. Telt-múlt a január, a szurkolók egyre nagyobb hévvel szívták a DVSC vezetésének vérét a Facebookon, mire aztán jött a hír, megtartják az ankétot.

vizt

Nos, a Loki emberemlékezet óta nem telelt ilyen hátul, a hetedik helyen a tabellán. A szezonban a szurkolókat a cégvezető mellett a vezetőedző is magára haragította, nem arattak osztatlan sikert az új igazolások sem. Szima Gábor többször összerúgta a port a kisebbségi tulajdonos önkormányzat vezetőivel, elképesztő pletykák (vagy nem pletykák) terjengenek a városban a DVSC-ről. Szima elnök a klub honlapjának adott hétvégi interjújában próbálta előre oltani a tüzet, a kedélyek azonban nem csitultak. Az ultrák egy, a Homokkerti felüljáróra kifeszített,

Változást a DVSC-nél!

feliratú molinóval hangoltak az ankétra.

Kié egyátalán a Loki?

A DVSC Futballszervező Zrt. alaptőkéje 46 millió forint. A 4600 részvényen tizenöt részvényes osztozik. Az MSZ Kaszinó Kft. rendelkezik a papírok 73 százaléka felett. Ennek a cégnek egyedüli tulajdonosa Szima Gábor fia, ifjabb Szima Gábor. A debreceni önkormányzaté a részvények 25 százaléka, a papírok 2 százalékán pedig 13 kisrészvényes osztozik.

Ilyen hangulatban gyűltek össze a szurkolók a piros-fehér színekkel megvilágított Nagyerdei Víztoronyba. Az ankétra dugig megtelt a helyiség, sokaknak ülőhely sem jutott. Először a két új játékos mondta el, hogy nagy örömmel jöttek a Lokihoz, s igyekeznek segíteni a csapatot. Ők mindösssze két kérdést kaptak, de azok és a válaszok sem voltak valami érdekesek, a focisták el is mentek pihenni.

Galéria megnyitása (12 kép )

Szima Gábor klubelnök felvezetőjében közölte, ezentúl 3 havonta tart majd ankétot a DVSC. „Nagyobb helyen” – jött a riposzt, hiszen már ekkor vészesen fogyott a levegő. Szima Gábor jelezte, hogy szeretne visszatekinteni az elmúlt évekre. „Ne! Ne!” – reagáltak a szurkolók. A klubelnök már-már meggondolta magát, de egy-két biztató szóra csak felidézte a sikereket, majd azzal zárta

A múltunkat mindenképp tisztelnünk kell!

„Ezért tartsuk meg a jó szokásunkat” – kiabált be valaki hátulról. Szima Gábor erre megígérte, hogy ezután nem a múltról fog beszélni, hanem a jövőről.

Időközben a játékosok helyét átvette Róka Géza klubigazgató és Szilágyi Sándor cégvezető.

Jöjjenek az anyagiak!

Ekkor Pethe Tamás, a Loki Szurkolók Egyesületének szóvivője vette át a szót, s elmondta, hogy ők a sok pletyka miatt szerettek volna ankétot rendezni, hogy tudják, „van-e valami gebasz.” Az ankétra készülve összegyűjtöttek sok kérdést, ezekre vártak most választ.

Amikor 2015 augusztusában egy szurkoló nyílt levélben fordult Szima úrhoz, 3 és fél órát szánt rá, hogy a problémákat átbeszéljék. Egyetért-e velünk abban, hogy javíthatott volna a klub körül kialakult helyzeten, ha ebben a 3 és fél órában egy nyilvános ankéton válaszolt volna a szurkolók és a sajtó kérdéseire? Igen vagy nem? – jött az első kérdés.

Kondás Elemér és Szima Gábor

Kondás Elemér és Szima Gábor

Szima Gábor erre azt kérte, higgyék el, hogy három havonta lesz ankét, de azt elismerte, hogy hamarabb kellett volna megrendezni, s szánni kellett volna időt a drukkerekre.

Látta-e, vagy megismerte-e Szima Gábor az elküldés előtt Szilágyi Sándor válaszát, melyet a LOSZ ankéttal kapcsolatos megkeresésére írt? – szólt a második kérdés.

Futólag. Lehet, hogy másképp, udvariasan kellett volna fogalmazni, de szerinte nem volt sértő ez a levél – válaszolt a klubelnök.

Tegnap elküldtük a klubnak, és Képíró úr meg is erősítette, hogy eljutott önhöz a szurkolói regisztrációval kapcsolatos álláspontunk, amit holnap az MLSZ és a rendőrség előtt is ismertetünk. Ön egyetért-e az abban leírt véleményünkkel? Értékelje tízes skálán! – kérték az ultrák.

8 és fél – válaszolt Szima.

Balogh Norbert eladása kapcsán napvilágot látott az eladási ára – még ha eleinte zavaros is volt a dolog -, aminek nagyon sok szurkoló örült (nem csak az összegnek, hanem annak, hogy nyilvánosságra került). Egyetért-e velünk abban, hogy a szurkolók bizalmának visszaállításában nagy szerepe lenne annak, ha a nagy európai klubokhoz hasonlóan hazánkba is ismert lenne a játékos adás-vételek értéke? – érdeklődtek a szurkolók.

Szima Gábor egyetért ezzel, de jelezte, ha a szerződő fél nem ad engedélyt az ár közlésére, akkor nem tehetik meg.

Az utóbbi évtized legeredményesebb klubjának elnökeként támogatna-e egy olyan kezdeményezést, hogy a játékosügyletek értéke a nyugati példákhoz hasonlóan Magyarországon nyilvános legyen? – firtatták az ultrák.

Szima Gábor kijavította Pethét, nem az egyik, hanem a legeredményesebb, s előbbi ígérete ellenére ismét sorolta a múlt eredményeit. Ő egyébként támogatná az elképzelést, s még azt is, hogy a játékosok fizetését is nyilvánosságra hozzák.

Igaz-e az az internetes fórumokon korábban napvilágot látott pletyka, hogy Szilágyi Sándor lemondott a kaszinókból származó, a DVSC-t megillető osztalékról? – tudakolták.

Szima Gábor szerint ez nem ilyen egyszerű, hiszen a kaszinós cégeknek még voltak hitelei, ezért döntöttek úgy, hogy nem fizetnek osztalékot az első pár havi nyereségük után.

Kapott-e már osztalékot a DVSC a kaszinókból? – jött az újabb kérdés.

„Nem, de remélem, hogy fog kapni” – válaszolta a klubelnök. Más jogcímen azonban állítása szerint 160 millió forintot kapott a Loki a kaszinóktól.

2014 őszén az a pletyka terjedt, hogy a játékosok nem kaptak fizetést, részben ez is eredményezte a 10 fordulón keresztüli nyeretlenséget, majd októberben megnyíltak a kaszinók, a fiúk fizetést kaptak, és az addig veretlen Fehérvárt otthonában győztük le, illetve utána veretlen sorozatba kezdtünk. Az eredmények és a kaszinónyitás tények, a többi a pletyka. A DVSC 2014-es üzleti beszámolójához készített – és az interneten is elérhető – kiegészítő melléklet kimutat közel 200 millió tartósan adott kölcsönt kapcsolt vállalkozásoknak, illetve kapcsolt vállalkozásokkal szembeni követeléseket 60 millió forint értékben. Mivel sokszor hallottuk az igazolási időszakban, hogy mi addig nyújtózkodunk ameddig a takarónk ér, adja magát a kérdés, hogy a fenti összeggel nem rontottuk-e a játékosvásárlási lehetőségeinket? Mit lehet tudni ezekről a vállalkozásokról? Milyen megfontolásból adott a DVSC ilyen mértékű kölcsönt? A 2015-ös évben rendezték-e ezen tartozásukat a vállalkozások? – záporoztak a kérdések.

Pethe Tamás vitte a szót

Pethe Tamás vitte a szót

Szima Gábor kijelentette, az elmúlt 14 évben a játékosok mindig megkapták a fizetésüket, előfordult, hogy a prémiumok 1-2 hetet késtek. Szima Gábor Dombi Tibort kérte, hogy erősítse ezt meg. „Jól gondold meg, Tibi, hogy mit mondasz” – kiabált be valaki. Dombi mindenesetre elmondta, ő mindig időben kapott fizetést. A pénzügyekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a klubot finanszírozni kellett, voltak esztendők, amikor nagyon takarékosan.

„Én is túlnyújtózkodtam a takarómon, s több pénzt költöttem a focira, mint kellett volna, és pénzre volt szüksége a vállalkozásaimnak.Egyeztetve a tulajdonosokkal, kölcsönt kaptak rendes kamatra a cégeim a DVSC-től, ezt az igazgatóság és a közgyűlés is elfogadta” – mondta Szima Gábor, majd ígéretet tett arra, hogy a kölcsönt 2016-ban visszafizetik a cégei a DVSC-nek. Sokan kérdezik, hogy hiányzik-e ez neki, de nem látja, hogy mi következne utána.

A sajtó foglalkozott azzal is, hogy a DVSC az adóhatóságnál is belecsúszott egy néhány milliós fizetési csúszásba? Üres volt a kassza, figyelmetlenség vagy mi vezetett ide? Volt-e felelős? – jöttek az újabb kérdések.

Szima Gábor erre azt mondta, a DVSC a korábbi nyereségéből eredménytartalékot képeztek, melyet nem költöttek el teljesen. Emiatt a NAV-nak kellett büntetőkamatot és kamatot fizetniük, közel 100 millió forintot. Ennek nagy részét rendezték is. Épp ezért csökkentették le nyáron a DVSC üzletrészét a kaszinós cégekben. Azt azonban jelezte, senki nem kérte tőle, hogy a DVSC-t bevegye a kaszinós cégekbe, ez az ő döntése volt, hogy úgy támogathassa azokból 300 millió forinttal évente a Lokit, 80 milliós áfabefizetés nélkül. Ezek ugyanakkor becsült számok, ő azt reméli, sikerül teljesíteni.

Amikor Pethe Tamás tovább forszírozta volna a dolgot, Szima megkeményítette hangját.

Én nem turkálok senkinek a zsebében, hagyjuk!

„Ez már a tizennyolcadik ilyen kérdés, 14 éve én tartom el ezt a klubot, ne turkáljunk egymás zsebében” – jelentette ki. Hozzátéve, hogy tízéves autóval jár, 25 éve építette a házát, őt az érdekli, hogy a Loki rendben legyen.

Pethe Tamás felemlegette, hogy 1500-an járnak a meccsre. Szima Gábor ennek kapcsán arról beszélt, hogy ez nem debreceni, hanem országos jelenség. Szerinte is nézőbarátabb focira lenne szükség és jobb kommunikációra a szurkolókkal. Az ultráktól pedig csak akkor fogadná el ezt a kritikát, ha nem buzdítottak volna bojkottra.

anket

Ezen ők jól felhúzták magukat, s kijelentették, hogy az utóbbi fél évben arra kérték a szurkolókat, hogy menjenek ki a stadionba. Az egyik drukker a klub marketingjét kritizálta, felemlegette, hogy azt tervezték, hogy megváltoztatják a címert is. „Most oda jutottunk, hogy önök mögött kétfajta címer van” – tette hozzá, ami jókora derültséget okozott.

Szima Gábor ezzel kapcsolatban azt mondta, az elmúlt másfél évben a stadiont üzemeltető MSE Kft. végezte a marketing feladatokat. Az együttműködés nem volt túl sikeres, ezért újra kell tárgyalni a szerződést, hozzátéve, hogy nekik is van felelősségük a hibákban.

Az elhangzottakra Pál László, az MSE Kft. ügyvezetője reagált, mint elmondta, a regisztráció előtti időszakkal nem lehet összehasonlítani a mostanit, a törvények kötik őket, ezért lassabb a beléptetés. Az ügyvezető kijelentette, ha kevés a néző, kevés a bevétel, s a marketing célokra sem tudnak sok pénzt költeni.

A szurkolói kártyákkal és regisztrációval kapcsolatban az időközben csatlakozó Képíró János biztonsági igazgató elmondta, ők sem szeretnék ezt, de Debrecenben a rendőrség nagyon szigorú.

A rendőrséggel háborúban állok nagyon sokszor

– tette hozzá. Emellett cáfolta, hogy a Loki-Fradira Kubatov Gábor Fradi-elnök kérésére írták elő szurkolói kártyát.

Egy szurkoló nem épp “píszí” módon emlékezett vissza arra, amikor Szima Gábor azt mondta pár éve, hogy európai középcsapat lehet a Loki („Úgy örültem, majdnem megvertem az asszonyt”). A klubelnök erre azt mondta, hogy ehhez két pillér, a Debreceni Labdarúgó Akadémia és a Nagyerdei Stadion megvan, de a költségvetést nem sikerült jelentősen emelni. A szurkoló erre azt mondja, nem látják, mit tesz a klubvezetés azért, hogy idejöjjenek a nagybefektetők. Szima úgy válaszolt, az elmúlt években több száz céget megkerestek, de egy sportvállalkozás támogatása „nem feltétlenül gazdasági kérdés.”

Az egyik szurkoló felemlegette azt is, hogy Szima Gábor 4 és fél éve nem fogadta el a Debrecen Televízió meghívását. Ő erre azt mondta, az utóbbi években a vállalkozásaival volt elfogadva, s ezekre a beszélgetésre fel kell készülni. A jövőben azonban bemegy a DTV-be, ha hívják, és persze ha a Dehir.hu-n is csak az ő ízlésének megfelelő cikkek jelennek meg, s nem kritizáljuk őt, mert azzal szerinte a klubot támadjuk.

Az egyik szurkoló, aki egy kisvállalkozást vezet, arról beszélt, kétszer csapta be a DVSC, így hogyan várják azt, hogy a helyi cégek támogassák a klubot.

Bódi marad, Djelmic jön

Mi lesz Bódi Ádám sorsa, viszi-e a Videoton? – kérdezte egy drukker, közölve azt a véleményét is, hogy szerinte nem lenne érdemes eladni a középpályást, hiszen Balogh Norbert játékjogának értékesítéséből van pénz.

Szima Gábor elmondta, kaptak egy 300 ezer eurós ajánlatot a Videotontól. Az igazgatóság erre azt mondták, hogy ha 1 millió eurót adnak, Bódi mehet. Azóta a Fehérvár módosította az ajánlatát, félmilliót ígérnek, de ők nem adják. A klubelnök szerint egymilliót nem fog fizetni a Videoton, így Bódi Ádám a Debrecen játékosa marad. Szima Gábor egyben bejelentette, hogy leigazolják a Zeljeznicar jobbszélsőjét, Ognjen Djelmicet, csütörtökön három éves szerződést kötnek vele.

Tud-e a csapat mérkőzés közben játékrendszert váltani? – jött az első kérdés Kondás Elemérhez. Tud, jött a válasz, hozzátéve, hogy kétféle játékrendszerben fognak majd felállni, Takács Tamást pedig azért igazolták, hogy a kapu előtt hatékonyabbak tudjanak lenni. Beszélt arról, hogy szerinte is gyorsabban kell játszani, bár a statisztikai adatok szerint a DVSC támadósebessége a legjobb az NB I-ben.

Szima Gábor megismételte, hogy amennyiben egy olyan befektető jelentkezik, aki megsokszorozza a klub költségvetését, átadja a klub irányítását, és vele együtt a tulajdonjogokat is. De nem egy szélhámosnak – zárta szavait.