NATO-katonák haltak meg: motorral érkezett az öngyilkos merénylő

A jelek szerint a kabuli kormány továbbra is tehetetlen, és a külföldi erők sem tudják megszilárdítani a biztonsági helyzetet.

Öngyilkos merényletet hajtott végre egy amerikai-afgán közös katonai járőr ellen egy motorkerékpáros támadó hétfőn a bagrami légi támaszpont közelében, a támadásban hat NATO-katona halt meg – közölte a bagrami körzet kormányzója, Abdul Sukur Kuduszi. A kormányzó szerint a robbantásban további hat katona megsebesült. A NATO azt közölte: a szövetség további három katonája sérült meg a merényletben.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője, aki az afganisztáni lázadók nevében vállalta a felelősséget a Kabultól mintegy 40 kilométerre északra elkövetett terrorcselekményért, Twitter-üzenetében ugyanakkor 19 katona megöléséről számolt be. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a szélsőséges iszlamista tálibok közleménye 19 amerikai katona megöléséről szól. A NATO nem erősítette meg, hogy a halottak melyik ország fegyveres erőiben szolgáltak.

Az érintett Parvan tartomány rendőrfőnöke csak három afgán rendőr megsebesüléséről tett említést, hozzátéve, nincs felhatalmazva arra, hogy részleteket közöljön külföldi katonák haláláról. A NATO kabuli főhadiszállásán megerősítették a gépjárműre szerelt, házi készítésű robbanószerkezettel elkövetett, kora délutáni támadás hírét, de azt mondták, hogy a robbantás következményeit még vizsgálják.

Bagram az egyik legfőbb támaszpontja annak a 9800 fős amerikai haderőnek, amelyet hátrahagytak a közép-ázsiai országban, miután a NATO vezette nemzetközi katonai koalíció tavaly befejezte afganisztáni hadműveleteit. A hétfői támadást három nappal Ashton Carter amerikai védelmi miniszter kabuli látogatását követően hajtották végre, és alig néhány héttel azután, hogy a tálibok az ország déli részén öngyilkos robbantást követtek el a kandahári légi támaszpont, illetve Kabulban a spanyol nagykövetség vendégháza ellen, hogy megmutassák, továbbra is képesek lecsapni az amerikai támogatású kormányzathoz köthető fontos célpontokra.

Ugyancsak hétfőn a tálib erők tíz hónap után visszafoglalták Szangin város stratégiailag fontos körzetét a változékony helyzetű déli országrész Hilmend tartományában. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó helyiek arról számoltak be, hogy a városba vezető utakat aláaknázták a tálibok, így a kormányerők aligha kaphatnak erősítést. Egy neve mellőzését kérő nyugati tisztviselő elmondta: amerikai különleges erők is vannak a helyszínen, hogy támogassák az afgán kormányerőket.

Egy afgán biztonságpolitikai elemző, Harún Mir felhívta a figyelmet, hogy a tálibok propagandacélokra is felhasználják katonai sikereiket, mert rámutathatnak arra, hogy nyugati szövetségeseik segítsége nélkül az afgán kormányerők tehetetlenek.