Nagyon megugrottak az ingatlanbefektetések tavaly Magyarországon

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a kelet-közép-európai régió kereskedelmi ingatlanpiacára – Oroszország nélkül – 2015-ben rekordmennyiségű, 9,6 milliárd eurónyi befektetés érkezett, ami 20 százalékkal haladta meg a 2014-es értéket.

A legnagyobb forgalmat Csehország és Lengyelország érte el, ahova 2,7, illetve 4 milliárd euró értékben érkeztek befektetések. Lengyelország kimagasló teljesítménye az ország kitűnő növekedésének és stabilitásának bizonyítéka, a cseh piacot pedig két jelentős ügylet lendítette fel 2015-ben – írják.

A tájékoztatás idézi Borbély Gábort, a CBRE magyarországi kutatási és tanácsadási vezetőjét, aki elmondta: a külföldi, főleg amerikai intézményi befektetők és a magyar ingatlanalapok egyre növekvő érdeklődése hajtotta az ingatlanbefektetési piacot Magyarországon tavaly. Vélekedése szerint a lendület kitart 2016-ban is, és további tranzakciók várhatók a domináns kiskereskedelmi szektorban, ahol kétszámjegyű volt a forgalombővülés.

Gijs Klom, a CBRE közép- és kelet-európai befektetési vezetője szerint is folytatódik a növekedés az idén a jelentős gazdasági bővülés, a Nyugat-Európához képest magasabb hozamok és a banki finanszírozás erősödése miatt. Megjegyezte azt is, hogy várhatóan befektetők földrajzi diverzifikációja is nő, mivel az ázsiai befektetők növelik jelenlétüket a régióban.