Mozogni is nehezen tud az autós, aki elgázolta a debreceni közmunkásokat

Amint arról a Dehir.hu is beszámolt, közel egy éve délelőtt egy autós lesodródott az útról az Alma utca és a Kaskötő utca kereszteződésében, s elgázolt két közmunkást. Az egyik nőt olyan erővel ütötte el az autós, hogy az 56 éves asszony átrepült a kerítésen és beesett egy telephely udvarára. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Két asszonyt gázolt el az autós

Két asszonyt gázolt el az autós

A másik asszonyt mentőhelikopterrel vitték a debreceni Kenézy Gyula Kórházba. A 46 éves nő többszöri koponyatörést, agyzúzódást és lábszártörést szenvedett, de túlélte a balesetet.

Az akkor 78 éves sofőr és az autóban vele utazó felesége mellkasi zúzódásokat szenvedtek, de ezek nyolc napon belül gyógyuló sérülések. Ők még a baleset napján elhagyták a kórházat. A nyomozó hatóság a férfi vezetői engedélyét a helyszínen visszavonta.

almautcaA vádirat szerint ugyanakkor a férfi jócskán túllépte a megengedett, 50 kilométer/órás sebességet. A vádiratban az áll, az idős férfi az Alma és a Kaskötő utca kereszteződésénél a vizes, egyenetlen felületű aszfalt úttesten 75-85 kilométer/órás sebességgel kezdte meg a balra kanyarodást, és az eltúlzott sebesség miatt nem tudta követni a derékszögű kanyar ívét, jobbra lehaladt az úttestről és elütötte az ott tartózkodó két gyalogost, majd a kerítésnek ütközött.

Az ügyben ma kezdődött a tárgyalás a Debreceni Járásbíróságon. A most 79 éves férfit halált okozó közúti közlekedési baleset gondatlan okozása vétséggel vádolják. A férfi úgy rendelkezett, hogy semmilyen formában nem készíthetünk róla felvételt,  még úgy sem, ha azon nem ismerhető fel. Az idős férfi nagyon nehezen mozgott, bottal jár. A Dehir.hu korábban több forrásból úgy értesült, hogy a férfinak lábprotézise, műlába van. Lábprotézissel természetesen lehet és szabad autót vezetni, amennyiben az orvos kiállítja az egészségügyi alkalmassági papírt. Ezt egyébként a sofőr – életkorából adódóan – már csak két évre kaphatta meg a háziorvosától.

A vádlottról nem készíthettünk képet

A vádlottról nem készíthettünk képet

A mai tárgyaláson ismertették a vádiratot, majd a sofőr kijelentette, hogy kérdésekre nem kíván válaszolni a bíróságon, a korábbi, rendőröknek tett vallomásában foglaltakat tartja fenn. A férfival egyébként nehezen tudott kommunikálni a bíró, mert még hallókészülékkel is alig hallotta, amit neki mondanak. Az ügyész arról is beszélt, hogy a kanyarban, ahol a tragédia történt, az autósnak nemhogy 50-nel, hanem csak 35-tel szabadott volna haladnia, hogy biztonságosan be tudjon kanyarodni. Ehhez képest ment 75-85-tel. Az eljárás hamarosan tovább folytatódik.

A Büntető törvénykönyv szerint aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével halálos balesetet okoz, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.