Mit tehetünk, hogy kevésbé szenvedje meg kutyánk a petárdázást? – videóval

A szilveszteri tűzijátékozás, valamint az ezzel járó fény- és hanghatások sok kutya és macska, és persze gazdáik életét is megkeseríti. Mit csináljunk a házi kedvencekkel szilveszter éjjelén? Zárjuk be őket, vagy inkább vigyük be a lakásba? Lehet-e trenírozni, valahogy felkészíteni az állatokat a várható sokkhatásra?

Sok állat megijed a durranásoktól

Sok állat megijed a durranásoktól

A Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorának Fábiánné Mile Alíz habilitációs kutyakiképző, a téma egyik szakértője volt a vendége.

Az állatok számára ez nem egy természetes időszak, amire nem tudnak előre felkészülni – figyelmeztet a szakember, hozzátéve, hogy az állatok többségének a hallása kifinomultabb, mint az embereknek, ezért ők egy-egy durranást sokkal intenzívebben élnek meg.

Fábiánné Mile Alíz

Fábiánné Mile Alíz

Mindezek hatására az állatok olyan dolgokat művelhetnek, ami egyáltalán nem jellemző rájuk, egy nagyon jól kiképzett kutya is menekülőre foghatja. A kutyakiképző olyan esetről is beszámolt, amikor egy kutya egy csukott üvegablakon át tört ki a lakásból, annyira megijedt.

Az állatok a félelmüket más-más formában dolgozzák fel: van, amelyik házikedvenc „csak” jobban liheg, izgatott és többet iszik, de van olyan is, amelyik extrém módon viselkedik, s mindent megtesz, hogy menekülhessen, saját épségét is kockára téve.

Fábiánné Mile Alíz azt ajánlja a kutya- és cicatulajdonosoknak, hogy helyezzék biztonságos helyre (lakásba, kazánházba) az állatokat, ahol az ablakon nem tud kiugrani, az ajtót nem tudja kitörni, illetve magában sem tud kárt tenni. Emellett igyekezzen mindenki minél több időt tölteni az állatokkal ebben az időszakban, s nyugtatni őket.

A szakembernek négy saját kutyája van, mind jól képzett, segítő kutya, de őket is megviseli a petárdázás. Ő beviszi az állatokat a lakásba, ahol zene szól, és folyamatosan nyugodtságot sugároz a kutyák felé.

Nagyon extrém esetben nyugtatót is lehet adni a kutyának, ekkor azonban be kell vinni az állatot a lakásba, főképp hideg időben, mert ezektől a szerektől lelassul a szervezetük.

Fábiánné Mile Alíz elmondta, a félelem mértéke nem fajtaspecifikus, vagy kor-, hanem inkább egyedfüggő. A szakember szerint lehet trenírozni a kutyákat arra, hogy ne ijedjenek meg a durranásra, a vadászkutya például nem lehet „lövésfélő”, de egy átlagos kutyát erre kiképezni hosszú és nem elvárható folyamat.

Ha megtörténik a baj, a kutyakiképző azt tanácsolja, minél hamarabb kezdjenek hozzá a gazdák a kereséséhez, mert minél tovább kóborol egy állat, annál valószínűbb, hogy baj éri vagy nem kerül elő.

A teljes beszélgetést itt (a műsor második felében) nézhetik meg:

DehirEsti Közelkép 2015-12-28